Vytápění novostavby RD bungalovDobrý den,
prosím o rady k návrhu vytápení RD. Máme dokončenou studii. Dům je bungalov do L, zastavěná plocha 175 m2, sedlová střecha 40°, obývací pokoj s jídlenou (37m2) je "otevřený" až ke střeše a tím pádem nad kuchyní a pracovnou je galerie v patře (22m2), zbytek nezateplená půda. TZ jsem vypočítal na 8KW, izolace 20cm stěna, 18cm podlaha, 35 cm mezi a pod krokve. Z bytu jsme zvyklí na teplotu 22-24 °C. Přípojka na plyn není možná. Půdorys přiložen, orientace dle obrázku tzn. vchod ze severu. Budeme bydlet ve 4, možná časem v pěti :-)
No a k dotazu - řešíme teď způsob a zdroj vytápění. Rádi bychom řešili (dle priority):
1. vytápění
2. vzduchotechniku
3. chlazení
Jelikož jsme úplní laici, potřebujeme poradit, kterým směrem se ubrat s ohledem na výši investice.
Varianty, které jsme řešili:
1. TČ + stropní teplovodní panely (zejména kvůli možnosti chladit)+ teplejší podlahová krytina jako marmoleum/korek
- nevýhody - výšší investiční náklady, technologická proveditelnost instalace tepovodních panelů na šikmý strop a také nikde jsme nenašli podobné reference
2. rekuperace topení + elektrokotel se zasobníky na TUV - nemožnost regulace v různých místnostech
3. Elektrokotel + teplovodní podlahovka a krytina s nižším tepelný odporem (třeba vinyl, nechceme dlažbu)+ rekuperace - asi nejlevnější z pohledu investice, ale není vyřešno chlazení - zemní výměník investici navyšuje
4. Elekrické rohože do podlahy + bojler + rekuperace - opět otázka jak chladit..
+ zakomponovat solární panely na ohřev TUV - došel jsem k tomu, že se investice prostě nevyplatí.
Zaujali mě i řešení na nilon.cz, ale nějak nechápu kombinaci TČ s nízkým výkonem s elektrokotlem s výšším výkonem.
Asi tuším, že není jedná "správná" cesta, ale budu vděčný za případné rady a komentáře.
Předem všem děkuji.
Lukáš.