Zhoršila jsem zateplením trubek ve sklepě účinnost kondenzačního kotle?

Reklama
Jana Červená @jana.cervena před 7 roky16.11.2016 09:40:00
Zhoršila jsem zateplením trubek ve sklepě účinnost kondenzačního kotle?

Dobrý den,
přečetla jsem si mj. tento článek https://vytapeni.tzb-info.cz/kondenzace/… o tom, že míra kondenzace je závislá na teplotě zpátečky a zeptala jsem se plynaře, který mi kondenz.kotel instaloval na to, zda jsem nezhoršila spotřebu plynu u kotle tím, že jsem zaizolovala oboje trubky vedoucí sklepem do mirelonu - zda bych neměla trubky se "zpátečkou" opět mirelonu zbavit, aby byla teplota vratné vody nižší. Od plynaře jsem dostala tuto odpověď, cituji "Čím více je topné potrubí opatřeno izolací, tím je to lepší, více tepla dojde do radiátorů a neohřávají se zbytečně prostory, které nejsou pro vytápění určeny. Teplota zpátečky se dá přepínat v menu nastavení kotle, nedělal bych to. Kondenzace je závislá, ne na teplotě rozdílu topení výstupní a vratné vody, ale na teplotě spalin, spaliny kondenzují a předehřívají výměník. Pokud sklep nechcete vytápět a vysušovat, doporučuji veškeré trubky topení v suterénu budovy opatřit izolací nejméně 50 mm tlustou."

Co si o tom myslíte vy prosím? Teplota ve sklepě se pohybuje kolem 10-12 C. Nyní je venku 4,5 C. Ekvitermní regulace, křivka 1,3. Požadovaná výstupní teplota topení 51 C, skutečná výstupní teplota 54 C. Teplotu zpátečky nevím jak zjistit. Ve zbytku domu mám topení vedené vytápěným interiérem, jen v obývacím pokoji je vedené v betonové podlaze bez podsklepení. Přízemí vytápím na 22 C, chodbu a schodiště na 18 C a podkroví na 20 C.

Mělo by nějaký efekt mirelon ze zpátečních trubek ve sklepě sundat či nikoliv? Například že by ochlazení zpátečky pak bylo tak velké, že by o to více musel kotel topit a a úspora na větší kondenzaci by se neprojevila a byla by spotřeba plynu naopak ještě vyšší? Jako laik si tyto pochody nedokáži příliš představit.
Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

99 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.