Rekonstrukce podlahy sklepa

Reklama
PL Pavel Loun @pavel.loun před 7 roky27.11.2016 12:19:00
Rekonstrukce podlahy sklepa

Dobrý den, chci se zeptat na názor nejvhodnější skladby podlahy sklepa. Jde o starší rekonstruovaný dům, částečně podsklepený. Rozměr sklepa je cca 50 metrů čtverečných.

Obvodové zdivo je smíšené, tl. 60 cm, ale převáždně opuka. z důvodu vlhkosti je naplánovaná injektáž v úrovni pod budoucí podlahou, podloží čistý jíl.

Základ domu jsou kameny zalité betonem do úrovně cca 40 cm pod úrovní podlahy, jak kde, základ není rovný.

Podle různých příspěvků a na radu odborníků zabývajících se sanováním zdiva injektáží by měl být postup následující.

Provést odkop cca 70 cm pod úroveň budoucí podlahy, podkladový beton, hydroizolace v návaznosti na stěny nad úroveň provedené injektáže, štěrk, opět beton, polystyren, beton.

Ten odkop byl udělán, jsem v podstatě s ohledem na úroveň základů cca 20 nebo 30 cm pod úrovní základové spáry - jak kde.

Trochu se mi nezdá ta skladba podlahy a hlavně se mi moc nehodí s ohledem na fakt, že potřebuji končit betonem na který instaluji rozvody které zakryji poslední vrstvou čistého betonu. Znamenalo by to 4 vrstvy betonu. Dále se mi ten podkladový beton vubec nehodí proto, že potřebuji táhnout kanalizace a odpady, které by se mi s tím prvním podkladovým betonem překrývali.

Proto jsem vymyslel následující scénář.

Po úroveň základové spáry vysypat štěrkem a zhutnit. Ve štěrku vést i kanalizaci. To je těch prvních 20 nebo 30 cm. Podél základové spáry udělat vnitřní drenáž, když už je to odkopané. Pak podkladový beton, hydroizolace Ipou nad úroveň injektáže, polystyren, beton a po rozvodech finální beton.

Konzultoval jsem věc s projektantem. Ten je poněkud volnějšího smýšlení a v podstatě ať to udělám jak chci tak z hlediska statiky nic nehrozí.

Co se týče té injektáže tak tam výsledek stejně nebude nikdy stoprocentní, tím, že je dům podsklepen částečně se na jednu stěnu vždy bude tlačit vlhkost z druhé strany - obnášelo by to odkop cca 2.5 metru - to je nemyslitelné. Tam kde to půjde bude v budoucnu samozřejmě odkop z druhé strany a klasika - dren plus nopová fólie. Je mi jasné že ten sklep nebude nikdy suchý na 100 procent, jde mi o to jak to udělat co nejlépe, když už jsem si dal tu práci s odvozem tolika jílu.

Poslední problém který mám je ten, že v místě končícího zdiva a počínajícího základu je základ širší cca 10 cm směrem dovnitř, je tam v podstatě hrana, která je díky položeným opukovým kamenům dost ostrá - mám strach o proříznutí izolace - jak toto řešit? Kromě obetonování základů, přemýšlel jsem základ nahodit a trochu tu hranu zaoblit, aby to nehrozilo.

Někde jsem četl, že provedená drenáž v místě pod základovou spárou není s ohledem na jíl vhodná - hrozí vysoušení jílu a problémy se statikou. Proto plánuji drenáž umístit až na úroveň základové spáry.

Děkuji za názory, snad je to srozumitelné. Co se týče výšky budoucí podlahy mohu si dovolit v podstatě vše, místnost je 3 metry vysoká, strop částečně dřevěný (v budoucnu bude nahrazen železobetonovým) a částečně klenutý.

Poslední dotaz zní na vybudování základů nového komína rovněž ze sklepa. Princip i hloubku znám. Plánuji základ ukončit pod úrovní podlahy a až na něm vybetonovat poslední dvě vrstvy podlahy - je to tak správně. Komín je dvouprůduchový cca 12 metrů výška. Četl jsem, že je zbytečné dávat do základů komínu výstuž.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.