Jak je důležitý čistý filtr topné vodyJak je důležité mít čistý filtr před kotlem jsem se přesvědčil včera večer.
V sobotu jsem musel provizorně přepojit několik okruhů podlahového topení, protože 25 roků starý rozvaděč prostě prorezavěl. Naštěstí to šlo propojit hadicemi. Při té příležitosti jsem propláchl celý systém ( vyteklo spousta bordelu ). Součástí proplachu bylo i vyčištění filtru topné vody před kotlem. Až tekla čistá voda, tak jsem nahodil topení. Všechno fungovalo jak před poruchou. Včera večer přijedu z práce a doma nebylo zrovna teplo. Kotel se vždy odstavil za několik minut a nebyl schopen topit jak dříve. Nejprve jsem elaboroval s termostatem, protože se s ním hrál můj syn a měl jsem podezření, že tam nechtěně něco změnil. Pak jsem ale jednoznačně usoudil, že to nutně musí být v oběhu topné vody. Abych řekl pravdu, tak filtr mě napadl jako poslední možnost ( týden stará čistá voda a vyčištěný filtr ). Nakonec jsem ho rozebral a byl ucpaný. Takové blátíčko, které se po rozmíchání ve vodě rozptýlí a ani není vidět. Prostě mikro částice, které se nabalují na sítko ve filtru. Bylo tam toho cca 3 mm na celé vnitřní ploše sítka. To je má čerstvá zkušenost.