Tepelná ztráta a vhodný zdroj vytápěníAhoj, chystáme se stavět, aktuálně jsme ve fázi dokončování projektu, a já přemýšlím a přečítám jaký zvolit zdroj vytápění. U pozemku máme i plyn.
PENB ještě nemám, tepelnou ztrátu také ne, nicméně mám pravděpodobně všechny informace na výpočet. Snažil jsem se to vypočítat ale nevycházelo mi to dobře.
Teď k potřebným informacím.
Zdivo: heluz 38 family, EPS-F, 80mm, při realizaci bychom chtěli dát 12 nebo i více (takto to máme prozatím kvůli odstupovým vzdálenostem).
Střecha: minerální vata tl. 250mm, pod vazníky ještě 50mm tepelné izolace.
Podlaha: polystyrén 120mm.
Okna: trojskla
Součinitel prostupu tepla:
Strecha: 0,16
Podlaha: 0,21
Steny: 0,15
Případně jde změnit, kdyby to bylo vhodné. Chceme co nejlépe zateplit - tzn. klidně do toho zainvestovat peníze navíc...
Zastavěná plocha je 205m2, z toho podlahová plocha je 180m2 (s garáží).
Přikládám půdorys jako obrázek. Umístění je jížní morava.
Aktuálně bydlíme v řadovce s plynovým kotlem a jsme zvyklí topit dost často v krbu, proto jsme uvažovali do nového domu teplovodní podlahovku, krbovou vložku (oboustrannou) s výměníkem a k tomu akumulační nádrž a elektrický kotel. Místo na to v technické místnosti máme. Zpětně si říkám, jestli se na všechno nevyprdnout a nedát tam plyn a topit jen plynovým kondenzačním kotlem. Zkrátka aby nebylo vše zbytečně složíté na regulaci.
Tzn. určitě chceme podlahovku a určitě nechceme rozvod z krbové vložky horkovzduchem.
Můžete mi prosím poradit co zvolit nebo aspoň vhodné možnosti?