Jaké vytápění dřevostavby

Reklama
Jaké vytápění dřevostavby

Ahoj,
vlastním malou starší dřevostavbu 3+1 o podlahové ploše cca 85m2. Dům je zateplený - obvodové stěny a stropy, nová plastová okna. TZ kolem 4kw. Dům bude sloužit k trvalému bydlení.
Původní topení je kamny na dřevo. Ke dřevu mám dobrý přístup, takže bych i nadále chtěl topit dřevem + když nebude nikdo delší dobu doma, tak jako záloha je elektrokotel (ten již mám zakoupený).

Moje původní myšlenka je zakoupit klasické krbové kamna s výměníkem a topit do vody do akumulační nádrže. Z vody by se vytápěla pouze chodba a koupelna, ostatní místnosti vyhřeje teplovzduch z krbovek.

Akumulační nádrž bych chtěl proto, že když půjdu ráno do práce, tak dopoledne budou krbovky vyhaslé a ve dřevostavbě je hned zima. Tudíž jsem chtěl, aby cca 6-8h pauzu vykryla akumulační nádrž.
Navíc když bych krbovkama s výměníkem topil pouze do dvou malých radiátorů, tak bych je asi rychle přetopil.

Nemám s akumulační nádrží žádné zkušenosti, jaký objem a jestli je vůbec reálné ji nabít krbovými kamny, zase abych zbytečně nepřetápěl místnost kde budou umístěné krbovky.

Další, ale zato o dost dražší věc mě napadl interiérový kotel. Vytopí do místnosti velmi malý výkon a do vody maximální. Tudíž bych topil hlavně do akumulační nádrže + do asi 3 malých radiátorů. Zde by byla výhoda, že nepřetopím místnost kde budou kamna umístěna a bude dostatek výkonu do akumulační nádrže.

Tato varianta je tedy podle mě asi nejlepší volba, ale zase více jak 2x dražší, tak se ptám, jestli nemáte s tímto interiérovým kotlem nějaké zkušenosti? Co jsem koukal, tak pěkné vyrábí firma Verner.
Jinak komín je nový z keramických vložek průměr 160mm, účinná délka necelé 4m, tak jestli by to pro tento kotel bylo dostatečné?

Nebo napadají Vás nějaké jiné návrhy na vytápění dřevostavby?

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.