Jaké vytápění dřevostavbyAhoj,
vlastním malou starší dřevostavbu 3+1 o podlahové ploše cca 85m2. Dům je zateplený - obvodové stěny a stropy, nová plastová okna. TZ kolem 4kw. Dům bude sloužit k trvalému bydlení.
Původní topení je kamny na dřevo. Ke dřevu mám dobrý přístup, takže bych i nadále chtěl topit dřevem + když nebude nikdo delší dobu doma, tak jako záloha je elektrokotel (ten již mám zakoupený).
Moje původní myšlenka je zakoupit klasické krbové kamna s výměníkem a topit do vody do akumulační nádrže. Z vody by se vytápěla pouze chodba a koupelna, ostatní místnosti vyhřeje teplovzduch z krbovek.
Akumulační nádrž bych chtěl proto, že když půjdu ráno do práce, tak dopoledne budou krbovky vyhaslé a ve dřevostavbě je hned zima. Tudíž jsem chtěl, aby cca 6-8h pauzu vykryla akumulační nádrž.
Navíc když bych krbovkama s výměníkem topil pouze do dvou malých radiátorů, tak bych je asi rychle přetopil.
Nemám s akumulační nádrží žádné zkušenosti, jaký objem a jestli je vůbec reálné ji nabít krbovými kamny, zase abych zbytečně nepřetápěl místnost kde budou umístěné krbovky.
Další, ale zato o dost dražší věc mě napadl interiérový kotel. Vytopí do místnosti velmi malý výkon a do vody maximální. Tudíž bych topil hlavně do akumulační nádrže + do asi 3 malých radiátorů. Zde by byla výhoda, že nepřetopím místnost kde budou kamna umístěna a bude dostatek výkonu do akumulační nádrže.
Tato varianta je tedy podle mě asi nejlepší volba, ale zase více jak 2x dražší, tak se ptám, jestli nemáte s tímto interiérovým kotlem nějaké zkušenosti? Co jsem koukal, tak pěkné vyrábí firma Verner.
Jinak komín je nový z keramických vložek průměr 160mm, účinná délka necelé 4m, tak jestli by to pro tento kotel bylo dostatečné?
Nebo napadají Vás nějaké jiné návrhy na vytápění dřevostavby?
Děkuji