Prasklina omitky zima/léto, od zárubněZdravím,
chtěl bych poprosit o radu, názor ohledně praskliny ma příčce. Mám patrový dům. Tato příčka je v patře. Je to porotherm 115 cihla. Jedná se o vnitřní příčku. Z jedné strany je vnitřní chodba, z druhé pak koupelna. Ze strany chodby je prasklina od rohu obložkových zárubní až ke stropu, kde navazuje SDK strop. Síla trhliny je ani ne 0,5mm, nešlo mi to změřit, spíše vlásečnicová. Ze strany koupelny je to opět od toho rohu obložky směrem ke stropu. V podstatě je vidět i odtažení lišty obkladů. Trhlo to obklad. Zde je síla trhliny tak 0,5mm, v podstatě se mi šíře trhliny kryla s jednou čárkou na stupnici svinovacího metru. V zimním období se to objeví a v letním zmizí, skoro není možné najít kudy trhlinka vede. Nad příčkou je již jen půda nezateplená (krov). Zateplený je strop samozřejmě ten vodorovný nad příčkou, 25cm vata. Hned vedle těchto dveří jsou další stejné (odstup 1m) a ty žádné praskliny nemají. Obvodové zdi nevykazují praskliny, ani svislé, ani vodorovné. Jen občas vlásečnicové kolem SDK stropu (styk strop-stěna v místě akrylu). Dům je 11let starý. Nestavěl jsem ho, koupil. Nevím tedy jaký např. překlad je nad těmi dveřmi, atd. Vím jen sílu toho zateplení, šířku zdi.
Nevíte čím to může být? A jak odstranit závadu?
Děkuji za názory!