Optimální provoz turbo kotle

Reklama
MT Miroslav Tesař @miroslav.tesar před 7 roky11.01.2017 11:11:00
Optimální provoz turbo kotle

Dobrý den vážení,
dovoluji si obrátit se na vás s následujícím dotazem. Na téma "cyklování kotlů" je zde hodně popsáno, nicméně ani tak jsem nenašel odpověď na můj dotaz, ani zde na fóru, ani jinde na internetu.

Nejprve bych Vám popsal situaci:
V rodinném dvougeneračním domě máme turbo kotel Immergas Zeus 24 kW s vestavným zásobníkem na TUV, funkční ekviterm. Kotel není řízen centrálním termostatem, protože to naše situace neumožňuje - dvě oddělené bytové jednotky s rozdílnými požadavky na teplotu v místnosti. Většina radiátorů je proto osazena termostatickými hlavicemi, ať už manuálními, nebo programovatelnými.
Dům prošel nákladnou rekonstrukcí (zateplení, okna, střecha apod.). Neznám tepelné ztráty domu, nicméně z dosavadního provozu můžu říct, že pro tepelnou pohodu i při venkovních teplotách -10°C stačí topnou vodu nahřívat na 45°. Kotel je tedy pro účely vytápění naddimenzovaný, nicméně jeho výkon je určen kvůli ohřevu vody, kde 24 kW je bráno jako optimální.

Postupně se tedy dostávám k mému dotazu.
Při provozu a nastavené strmosti křivky na hodnotě 2 nahříval kotel vodu na cca 42°C a tepelná pohoda byla zajištěna. Kotel však často spínal, a to tak, že podle výrobního nastavení opisoval křivku 650 sekund ohřevu a poté 180 sekund pauza. Kotel, už vzhledem k častému spínání kvůli ohřevu TUV je na toto spínání stavěn, vycházím z toho, že tyto časy spínání jsou sériově nastaveny z výroby a neměly by tedy kotli škodit.

Při nynějších mrazech (-15°C - -20°C) se ukázalo, že teplota vody je nedostačující a lepší tepelné pohody bylo dosaženo při zvýšení strmosti ekv. křivky na stupeň 3, kdy je voda při stejné venkovní teplotě ohřívána na cca 50° a kotel již běží podstatně déle, než vypne, např. 2 hodiny, možná i déle.

Můj dotaz zní, zda je, za předpokladu zachování tepelné pohody, výhodnější nechat kotel cyklovat podle sériového nastavení a tudíž je častěji zapalován, NEBO zda je optimálnější provoz při co nejdelším běhu. Podotýkám, že kotel má funkci přizpůsobení výkonu (v sériovém nastavení od 0% do 100%, tedy 9,3-24 kW) a během opisování křivky během doby 650 sekund opisuje křivku od 0 do 100% výkonu.
Jinými slovy - nechat kotel opisovat křivku (trvání 650 sekund) od 0 do 100% výkonu a pak 180 sekund pauza, NEBO trvalejší běh při nižší hodnotě výkonu, kterou si kotel "sám určí"?

Vždy, když už se objevil podobný článek nebo diskuze, sklouzlo téma jiným směrem a odpověď jsem se nikde nedozvěděl.

Předem Vám děkuji za Vaše poznatky.

M.T.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.