Jak ovládat kotel ?

Reklama
Jak ovládat kotel ?

Dobrý den,

Předem bych se chtěl omluvit za případné nesmyslné dotazy, ale co mne hlavně zajímá, zda si nemohu zničit kotel.

S ženou jsme zakoupily nově dokončenou stavbu, topení je zde řešeno pomocí elektrokotle Protherm ray14K
A kotel na tuhá paliva zn. Viadrus, ten z 90% alespoň zatím nevyužíváme.

V bytě jsme doposud využívaly bezdrátově řízené termostatické hlavice které se řídí pomocí PID a nemají tedy stav ON/OFF ale 0-100% otevření , a ty bych chtěl nyní osadit i zde, ale ideální by bylo aby v případě kdy nebudu potřebovat topit v žádné místnosti vypnul i kotel. ( paneláku jsem tohle neřešil )
A výrobce bohužel tohle také nemá vyřešeno, jelikož se trošičku vyznám v IT tak jsem zjistil že mohu sledovat informaci o %tuálním otevření hlavice. a její teplotu.

s tímto bych mohl pracovat a sepnutí/rozepnutí kontaktu bych vyřešil.

Ale podle čeho ? pokud bych si dal požadavek k sepnutí na základě teploty, tak jakmilek tomuto dojde tak je hlavice třeba i na 25% otevřená a naopak jakmile začne přísun teplé vody tak okamžitě naroste ( logicky teplota se měří u radiátoru ) tudíž by mi to okamžitě vyplo kotel. ( tedy afektivita asi žádná ) to že mi to v místnostech fakt drželo danou teplotu je asi tím PID a nějakým algoritmem

nebo to řešit podle otevření hlavice ? třeba 3% ? ale opět mě napadá co se stane když budou všechny hlavice ( radiátory ) zavřené, kromě jednoho a ten bude třeba pouze na 5% nezničí se mi čerpadlo ? co to bude dělat s kotlem a celou soustavou ? je vůbec reálné aby to třeba vodu dotlačilo do takto přivřeného radiátoru ?

čím více se zamýšlím nad řešením, tak tím více nalézám ALE !
prosím o radu zkušenějších zda tento problém někdy neřešily, případně zda by měly doporučení jak nejlépe efektivně regulovat.
Tento princip s hlavicemi se mi líbí/líbil, mohl jsem si přímo nastavit podle časového harmonogramu kdy a jakou chci udržovat teplotu.

Velice moc děkuji
J.Kristek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

24 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.