Jak ovládat kotel ?Dobrý den,
Předem bych se chtěl omluvit za případné nesmyslné dotazy, ale co mne hlavně zajímá, zda si nemohu zničit kotel.
S ženou jsme zakoupily nově dokončenou stavbu, topení je zde řešeno pomocí elektrokotle Protherm ray14K
A kotel na tuhá paliva zn. Viadrus, ten z 90% alespoň zatím nevyužíváme.
V bytě jsme doposud využívaly bezdrátově řízené termostatické hlavice které se řídí pomocí PID a nemají tedy stav ON/OFF ale 0-100% otevření , a ty bych chtěl nyní osadit i zde, ale ideální by bylo aby v případě kdy nebudu potřebovat topit v žádné místnosti vypnul i kotel. ( paneláku jsem tohle neřešil )
A výrobce bohužel tohle také nemá vyřešeno, jelikož se trošičku vyznám v IT tak jsem zjistil že mohu sledovat informaci o %tuálním otevření hlavice. a její teplotu.
s tímto bych mohl pracovat a sepnutí/rozepnutí kontaktu bych vyřešil.
Ale podle čeho ? pokud bych si dal požadavek k sepnutí na základě teploty, tak jakmilek tomuto dojde tak je hlavice třeba i na 25% otevřená a naopak jakmile začne přísun teplé vody tak okamžitě naroste ( logicky teplota se měří u radiátoru ) tudíž by mi to okamžitě vyplo kotel. ( tedy afektivita asi žádná ) to že mi to v místnostech fakt drželo danou teplotu je asi tím PID a nějakým algoritmem
nebo to řešit podle otevření hlavice ? třeba 3% ? ale opět mě napadá co se stane když budou všechny hlavice ( radiátory ) zavřené, kromě jednoho a ten bude třeba pouze na 5% nezničí se mi čerpadlo ? co to bude dělat s kotlem a celou soustavou ? je vůbec reálné aby to třeba vodu dotlačilo do takto přivřeného radiátoru ?
čím více se zamýšlím nad řešením, tak tím více nalézám ALE !
prosím o radu zkušenějších zda tento problém někdy neřešily, případně zda by měly doporučení jak nejlépe efektivně regulovat.
Tento princip s hlavicemi se mi líbí/líbil, mohl jsem si přímo nastavit podle časového harmonogramu kdy a jakou chci udržovat teplotu.
Velice moc děkuji
J.Kristek