Mokré stropy i při nízké relativní vlhkosti

Reklama
Mokré stropy i při nízké relativní vlhkosti

Dobrý den.

Prosím o pomoc s vlhkými SDK stropy. Realizační firma ani projekt neví.
Novostavba, třetí rok, odvětrávaná pultová střecha, sklon 10st. Větrací mezera po celé délce okapu, stejně tak u hřebene.

Skladba shora:
titanzinek, dvojitá stojatá drážka, těsnící páska
oddělovací vrstva DELTA TRELA PLUS
bednění prkna
kontralatě 80/80 mm (takto vysoké je tedy odvětrání)
izolační folie DELTA MAXX PLUS se samolepicím okrajem
krokve + mezi nimi URSA SF35 (240 mm)
kontralatě 80/80 mm + mezi nimi URSA DF40 (80 mm)
parozábrana DELTA REFLEX PLUS
rošt C profily
SDK

Jak šel čas:
Dostavěno v květnu. Hned první zimu se objevovala vlhká místa. Protože byla vnitřní vlhkost až 80%, byly vlhká místa přisuzována kondenzaci. Bylo doporučeno více topit a větrat.
Topil jsem přes den na 21, v noci 18.

Další zimu se situace opakovala, vlhkost oscilovala mezi 50-60%. Doslova každý den v zimě ráno bylo vyvětráno, aby se snižovala vlhkost. Realizační firma i projektant doporučovali více topit.

Tato zima. Vlhkost 40%. Pravidelné větrání. Při velkých mrazech po vyvětrání klesala vnitřní vlhkost pod 40%. To už mi ani zdravé nepřijde. Kolem konce roku byly velké mrazy. Opět se objevila vlhká místa.
Pořídil jsem termokameru, která ukázala nízkou teplotu jen na místech, která byla aktuální provlhlá. Když je strop suchý, tak nic studeného kamerou "nevidím". Protože je za SDK mezera tvořená závěsy kvůli tomu, abych tam mohl mít bodovky, dostanu se kousek do tohoto prostoru. Bohužel vlhká místa jsou od těchto "sondážních" otvorů daleko.
V jednom případě jsem ale dírou po bodovce "viděl" studenou čáru, která tekla shora ZA parozábranou. Na dotek byla suchá, ale infrakamera viděla chladnou cestičku. Jako by se vlhkost (jaká když mám tak nízkou) srazila ve vatě a pak tekla po parozábraně až ke stěně, tam občas taky bylo mokro. Vlhká místa na stropě jsou vždy okolo šroubů, od nich nasákne plocha kolem.

Po Novém roce se konala schůzka s projektantem i pracovníkem SDK, strop byl již vyschlý, a tak žádné chladná místa odhalena nebyla. Doproučeno topit na 21,5 a nechat udělat otvory do SDK, kterými by teplý vzduch ohříval parozábranu, aby na ní nekondenzovala vlhkost. Takže topím a od té doby mám vytažené bodovky, aby mohlo teplo k parozábraně. Nepomohlo.
Jak se již stalo vícekrát, dnes po oteplení, kdy začalo tát, se opět objevují masivní vlhké stopy.
Tedy děje se tak při velkých mrazech a potom naopak když začne tát.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

57 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.