reálná hodnota SCOP, DaikinDobrý den,
bydlíme letos první rok v novostavbě a celou zimu řešíme s dodavatelskou firmou problémy s TČ. Rád bych vám přiblížil svůj problém a požádal vás o nezaujatý názor třetí strany.
Domek má dvě plnohodnotná patra, výšky stropů 2,5-2,7m, podlahová plocha 143m2. Složení stěn je Porotherm 365 + 17cm polystyrenu. Okna trojsklo. Z projektu vypočítané TZ byly 8,3kW ale nemám výpočet, pouze číslo v technické zprávě. Mám energetický štítek, včera jsem z čísel na něm zkusil dojít k 8,3 ale nevím jak.
Máme podlahové vytápení v obou patrech. Trubky by mely mít 12mm vnitřní průměr a rozestupy 15cm, celkem prý zde je 700-800m trubek. Poslední větu berte mírně s rezervou, nemám ji ověřenou, ale měl jsem pocit že topenář, který mi to sděloval mluvil pravdu.
TČ Daikin Altherma split s venkovní jednotkou 8kW a vnitřním elektrokotlem 3kW.
Jsme zvyklí topit na 20-21C, tak jsme to celou zimu moc neřešili, ve dvou pokojich nahore (celkem 30m2) netopili (bylo tam tak 10C), v loznici na 18C. Koupelny nastaveny na 25C, ale nikdy se nevytopily vice nez 22C. TČ nastaveno podle teploty otopne vody a ekvitermni krivky. Kolem nuly teklo do podlahy cca 33st. Pod -10C teklo do poldahy 40C, to byl strop. Tepl. spad 5C.
TC zvladne ukazovat spotrebovanou a vyrobenou energii. Mam data za poslednich 6 mesicu, mel jsem za to, ze kdyz je dam do pomeru, dostanu SCOP, je to tak? Muj pomer vychazi 1,85 a to mi prijde sakra malo. Cekal jsem hodnotu alespoň pod 3. Hodnota od vyrobce je 3,53 pro Ta ST/MT 7°C/6°C - LWC 35°C (DT = 5°C). Celkem invertor spalil cca 3400kW a vyrobil cca 6300kW.
Prijde vam to normalni? Mame doma docela chladno, nahore skoro netopime a spotreba mi prijde docela velka.
Predem diky za komentare.