Konstrukce dřevěného stropuZdravím,
letos plánuji začít stavět bungalov, a tak využívám zimního období k přípravám. V projektové dokumentaci mám sádrokartonový strop, ten jsem si ale rozmyslel a chtěl bych mít dřevěný strop s přiznanými ohoblovanými trámy, shora obitý palubkami. Pročítal jsem kdejaké články a diskuze a sbíral informace a rád bych slyšel i Váš názor na otázky, nad kterými přemýšlím. Prostory nad stropem budou neobývané a nevytápěné, eventuélně pouze klasická půdní odkládací plocha. Vnější obvodové zdivo bude Porotherm 44 EKO+, vnitřní nosné příčky 240mm. Zateplen bude strop.
1. Trámy bych chtěl usadit ve výšce 250cm od čisté podlahy, některé trámy budou vycházet nad okno. Jak byste řešili ten detail trámu nad oknem? Na prvním obrázku mám náčrt, který se mi zdá nejlepší. Udělat to takto, že dát nad okno zvnějšku 7cm překlad + 10cm polystyrén + 25cm ŽB věnec + 2cm polystyrén? Okna bych chtěl mít co největší, tak na výšku 150cm, tak nevidím jinou možnost, jak ty trámy položit, abych zase neměl strop příliš vysoko. Dům nechci nijak zateplovat, okna dřevěné trojsklo. Bude to takto s 10cm polystyrénem OK z hlediska tepelných mostů, když budu mít nad oknem ten ŽB věnec? Protože předpokládám, že přímo na překlad bych ten trám neměl pokládat.
2. Jak byste vyřešili krovovou střechu v kombinaci se stropem? Měl bych nad stropními trámy udělat další věnec na pozednici jako na obrázku? Anebo byste raději dělali 1 věnec nad okenními překlady, na ten položili pozednici a k tomu napasovali stropní trámy jako mám znázorněno na 2. obrázku? V této variantě se mi zdá, že by nemuselo být zateplení dostatečné v okolí pozednice, když budou ty stropní trámy pohledové.
Doplňující dotazy:
3. Má smysl z vnitřní strany ŽB věnce dávat ten 2cm polystyrén?
4. Největší rozpětí trámů bude 5 metrů. Jaký průřez byste pro trámy doporučili? Pro osovou vzdálenost 900mm jsem našel 180x240mm. Není to zbytečně moc, když strop ponese jen sám sebe?
5. Bude stačit na tom 5m rozpětí zasunout zhlaví trámů do stěny 20 cm?
6. Impregnovali byste proti plísním celé trámy včetně palubek? Anebo pouze zhlaví a jinak viditelné trámy a palubky pouze proti škůdcům? Jde mi o to, že impregnace proti plísním obsahují více chemie oproti impregnaci proti škůdcům, jestli bych pak žil ve zdravém prostředí
7. Jaké dřevo byste doporučili do koupelny, kde bude zvýšený výskyt vodních par? Volili byste jiné anebo použít v celém domě jeden druh s eventuélní impregnací proti plísním a parozábranou nad palubkami?
8. Parozábranu předpokládám umístit nad celým stropem. Položit ji přímo na palubky jako na přiloženém obrázku? Anebo nejdříve na palubky položit 5cm vysoký dřevěný rošt a až na ten parozábranu a na parozábranu 30 cm izolace?
9. Stačilo by usadit trámy na cihly anebo byste doporučovali nejdříve udělat železobetonový věnec?
10. Pokládali byste trámy volně anebo raději každý trám přišroubovat do cihly/věnce?
11. Jak více zabezpečit zhlaví kromě impregnace proti plísním? Nějak jako na tomto obrázku se vzduchovou kapsou? http://uvp3d.cz/dum/wp-content/uploads/2…
Našel jsem i fotky, kde měli zhlaví obalené v nějakém igelitu nebo oblepené butylovou páskou. Je to dobrý nápad?
Anebo tu vzduchovou kapsu nemusím dělat a mohu obezdit řekněme centimetr okolo trámu?
12. V případě té cca 5cm vzduchové kapsy okolo zhlaví, nechat ji volnou anebo ji mohu vyplnit vatou, např. Rockwool, kterou budu pravděpodobně zateplovat i strop?
Děkuji za Vaše názory.