vyčištění oběhového čerpadla GRUNDFOSKlasika - kotel nejede, servisák identifikuje vadné oběhové čerpadlo a vymění ho za nové.
Bylo mi líto staré čerpadlo jen tak vyhodit, tak jsem alespoň sundal hlavu. A k mému velkému překvapení (nesmějte se prosím) jsem zjistil, že čerpadlo je plné usazenin a tím pádem s ním nejde zatočit. Viz foto v příloze.
Prosím, poraďte zda:
a) lze čerpadlo něčím vyčistit. Je nějaký fígl na nějaké rozpouštědlo těch usazenin nebo je jediná šance to očistit mechanicky?
b) v topném okruhu byla voda s předepsaným přípravkem od dodavatele kotle (kotel Geminox, přípravek Geminox multiProtec proti korozi). Soustava je v provozu 10-tým rokem. Mám vodu z topného okruhu vypustit a znova napustit s novým naředěním přípravku? Je to takto obvyklé (nikdy jsem o nikom,kdo by něco podobného podnikl, neslyšel)?
c) Pokusil jsem se čerpadlo odvézt do servisu GRUNDFOSu. Vysmáli se mi - čerpadlo GRUNDOFS UPER 15-50 N1 je "spotřební zboží", neopravuje se, vyhazuje se do koše. Hm. Máte někdo zkušenosti s rozborkou oběhových čerpadel UPS/UPER? Ideálně rozkres anebo alespoň nějaký slovní popis.
Děkuji za rady!!!