Solární kolektory pro TUV + výpomoc jaro,podzim

Rubriky:

Reklama
Petr Šenkeřík @petr.senkerik před 7 roky20.02.2017 14:51:00
Solární kolektory pro TUV + výpomoc jaro,podzim

Zdravím,

aktuálně řeším využití stávající soustavy:

atmos DC25GN+ 2x750l AKU. V 1.AKU je vnořený zásobník TUV + výměník s přípravou na soláry.
TUV je brána z tohoto zásobníku do plynového bojleru cca 60l (přívod studené).ten v případě menší teploty dohřeje, ale od začátku topné sezóny jsem ho neviděl v provozu. V létě když se netopilo dohřívá dle nastavené teploty. O vánocích jsem dokonce vypnul věčný plamínek a nechám asi jako zálohu.

Toto řešení bych chtěl doplnil kolektory na střecha. Zvažuji ale jestli jen jít do řešení třeba 2x panel a dohřívat tak jednu aku 750l se zásobníkem s případným dohřevem v tom plynu, kdyby teplota nevyhovovala.
Nebo jít třeba do řešení 3,4 panely a využít to jako i topení, na které jsou aku stejně napojeny.
regulace od Atmosu to umí.
Názory instalatérů se trošku v tom rozchází. Více panelů = riziko přehřívání, což já bych řešil regulací, kdy může klidně v létě topit do baráku, kde bych nechal otevřenou koupelnu, WC, kde stejně je i v létě chlad, zima, vlhko.
další rezerva je bazén, ale neumím si představit, jak tam dostat teplou vodu z aku, kde už nemám žádný výměník, jen ten na solár.

Dále řeším problém, že AKU jsou zapojený na kotel paralerně, a bylo by třeba, tam dodat nějaké mísidlo mezi nádržemi v případě dohřátí jedné AKU.

Poslední nejistotu vnesl instalatér, že třeba 4panely, by ten výměník jeden co je v 750lAKU nemusel zvládat a přehřívalo by se to.

Finančně rovněž rozptyly od 60 do 100tisíc.
Sumu budeme upřesňovat, ale na co se připravit, když teoreticky regulace ATMOS připravena, AKU taky. Z kotelny na střechu je to tak 10m na druhý hřeben.
Rád bych využil zelenou úsporám. Připadá mě to, se stávající přípravou z kotlíkových dotací, jako fajn řešení.

Dále poslední dotaz ohledně vytápění, barák ztráta cca 7-8kW dle výpočtu. V největších mrazech to míchalo 55-56°C na příjemných 21°C. V aktuálním 5-6°C to po ustálení teploty ráno do večera vystačí klidně s 45-40°C. Podzim nám to temperovalo klidně kolem 36°C.
Je nějaká reálnost, že by to zvládal ten solár v dobrých slunečných dnech jaro/podzim vytápět sám?

děkuji za myšlenky. Jsem v tomto laik, tak rád bych trošku se osvěžil připomínky a domluvil se s topenářem.

Upraveno administrátorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.