Immergas Victrix - ekvitermní regulace, zkušenosti

Reklama
MK Mike Kalešev @mike.kalesev před 7 roky22.02.2017 22:08:00
Immergas Victrix - ekvitermní regulace, zkušenosti

Před koncem loňského roku 2016 jsem pořídil kotel Immergas Victrix 12X TT2 ERP včetně jejich ekvitermního modulačního termostatu CAR V2 (bezdrátová verze) a odpovídající venkovní sondy.
Celkově jsem spokojený s provozem kotle (i úsporou plynu), v soustavě mám jen radiátory - většinou litinové a spíše předimenzované, takže není nutné topit na vysokou teplotu vody, tak se využije přínos kondenzace. A díky modulačnímu rozsahu (1,9-12kW) je příjemnější tepelná pohoda (topení pořád topí) proti původnímu plyn.kotli (předimenzovaný rádoby topenářem - kotel natopil na vyšší teplotu, bylo teplo, pak termostat vypnul, topení chladnulo a byl pocit zimy, než zase zapnul - a to trvalo i s malou hysterezí teploty, vše zvýrazněno velkým obsahem vody v systému). To naštěstí už teď neplatí.
Ale co mě zajímá nyní - jestli má někdo zkušenosti s ekvitermní regulací Immergas, jak ji vůbec nastavit, odladit a ocením jakékoliv zkušenosti z provozu regulace nebo zmíněného kotle.
Já si nejdřív zhruba vychytal teploty vody, na které topit při různých venkovních teplotách. To mi určilo sklon křivky, tu jsem vybral, pak jsem to ještě doladil parametrem OFFSET (dost do mínusu), abych dosáhl zjištěné teploty vody. Ale musel jsem pak offset zmenšit o pár °C (blíže k nule), protože jinak kotel natápěl tou ustálenou teplotou vody, což by trvalo dlouho (např. ráno či po návratu domů). Zmenšení offsetu pomohlo, vyšší náběhová teplota (stačí o pár stupňů) zrychlí natápění a modulační termostat pak stejně zhruba udržuje tu zjištěnou nižší teplotu, která postačuje k udržení vnitřní teploty. Takže tohle asi funguje. Jenže mi připadá, že je malý vliv teploty prostoru na teplotu topné vody - například topím na 20,5°C, tomu odpovídá ustálená teplota vody třeba 36°C, chci ručně přidat (např. o 1°C - prostě aby to bylo více jak hystereze), ale kotel striktně drží teplotu vody a teplota v místnosti samozřejmě neporoste (měl by alespoň zvýšit na tu náběhovou teplotu). Kdyby šel někde zadat vliv teploty místnosti, nebylo by nutné měnit posun křivky, ale regulátor by sám zvýšil náběhovou teplotu vody, kdyby bylo v místnosti chladno, protože by měl větší regulační odchylku. Jestli náhodou ten velký záporný offset nezhoršuje vliv teploty místnosti.
Ještě mě napadlo, že na termostatu lze nastavit min.teplota vody (=výchozí minimální bod ekviterm.křivky) - tu jsem nastavil, ale pak je tam ještě max.teplota vody (nastavuje se však v menu kotle) v režimu topení (neplatí pro ohřev TUV) a ta je od výrobce na maximu kotle (85°C) takže pro mě křivky příliš strmě rostou a musím používat ty nižší, ale i tak s offsetem. Tak jestli nesnížit tuhle teplotu (musí se nastavit trochu složitěji na kotli), tím pádem by šly používat křivky bez offsetu (nebo menším) - možná by to pomohlo.
Ještě jsem pořádně nevypozoroval změnu regulace při změně parametru BUILD (tepel.setrvačnost budovy = rychlost odezvy objektu na změny výkonu topení a venkovní teploty).

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.