Kovové oxydy v trubkách podlahovky

Rubriky:

Reklama
Kovové oxydy v trubkách podlahovky

Pánové, rád bych se s váma podělil o "nechutnou" zkušenost z jednoho topení. Domácí chtěl před kotel filtr, páč mu odešlo čerpadlo a při tom že to taky vypláchneme atd.

Před dvanácti lety byl do topení aplikován samotným panem domácím (když si to neudělá domácí, jaksi to neudělá nikdo jak to tak vypadá) přípravek od Geminoxu.

Ten má jak biocidní účinky tak inhibiční. Čili povraždí bakterie nebo jim zabrání se tam vůbec množit a ochrání vnitřek topení před korozí - stykem s kyslíkem v topné vodě. Voda pH 7,4 v kotle, konduktivita něco přes 700 - to dělá ta chemie, takže i po těch dvanácti letech tam stopy jsou.

Topení má dva okruhy, jeden radiátory, druhý podlahovka. Kotlík Geminox. Jeden z prvních tady.
Tak jsme si mysleli (já vím co znamená myslet a taky to tak dopadlo :-D) že vypláchneme svinčík z radiátorů a podlahovka bude OK. Jenže z radiátorů tekla čistá voda, fakt čistá, bez zrnek oxydů, kýbl, kam jsem to lil, byl naspodu čistý.

Začal jsem se škrábat na hlavě, že jsme tam zbytečně a že se ukazuje, že ten inhibitor působí skutečně delší dobu a začal jsem Geminox vynášet do nebes jak je účinný.

Domácí ale říká: jeden okruh podlahovky mi netopí, bude tam asi vzduch, protáhněme ho. Tak jsme zkusili ten jeden okruh. Najednou z hadice svinčík, černá zrnka... vezmu magnet, šup a měl jsem ho plný. Natočil jsem si vody do vyšetřovacího hrnku a zkusil pH - 6.6!

Tady jsem netušil co to je, volám AV EQUEN labinu a paní mi říká: blbost, podlahovce nemohou žít bakterie, které způsobují tak nízké pH, ty žijí na oxydech železa. No, já na to, jenže tam železo je, trubky jsou plné železných oxydů! CCa 1 mm a více velkých, taky spousta drobnějších zrníček.

Paní si napřed myslela, že se přeslechla, pak se ptala, z čeho že má pan podlahovku. Domácí měl i fakturu, nějaké lepší plastohlíníkové tučím že trubky a ještě tomu s kyslíkovou bariérou. Tak jsme šli popořádku: kde mohly oxydy co magnetují v tomto topení vzniknout? Jen radiátory. Jak se mohly v takové velikosti dostat do PT, když je na vratce před kotlem na okruhu radiátorů topenářské sítko?

Prostě: ony ty oxydy přes sítko procházejí velmi snadno ve formě miniaturních částeček, (ty má chytat magnet filtru ale kde nic není, ani smrte nechytá) ve výměníku se připékají a když je tam už větší vrstva, začne se to odlupovat - naprosto stejný jev jako ze zasíráním výměníků vodním kamenem. No a čerpadlo PT je na rozdíl od flusátka kotle velice silné a tyto kousky nažene do trubek PT, kde na nich pak žijí bakterie s nimiž vůbec výrobce PT nepočítá... Ten Geminox už skutečně dlouho nepůsobil. Nicméně domácí si může gratulovat že ho tam dal na samém začátku. Kdyby to neudělal, dnes by měl z topení žumpu.

Krátké okruhy PT byly luxus čisté, všechny delší ale ty oxydy železa. Vyvážení průtoků asi nebylo provedeno nicméně domácí tvrdí, že mu topí všechny okruhy PT až na ten jediný. A z toho jsme skutečně vyhnali vzduch.

Takže je jisto, že ve výměníku bude zevnitř nelepena spousta materiálu, odlil jsem panu domácímu půl decky Q 800 na chuť po nedělním obědě a vysvětlil, jak kotel zbavit těchto nánosů, až se nebude muset den topit.

Ten Geminox inhibitor si tam domácí nalije už sám, jeví se i tak dost dobře a má v sobě, jak jsem již psal, i biocid. Neodvažoval jsem se Geminox chemii raději míchat se Sentinelem, takové pokusy zase dělat nemusíme.

Takže bacha na to, co topení taky dokáže.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.