důvody a podmínky pro podřezání zdiva

důvody a podmínky pro podřezání zdiva

Dobrý den, pročítám všechny možné i nemožné diskuze o tom jak starou stavbu co nejlépe přizpůsobit dnešním standardům. Nejsem si ale stále úplně na 100% jistý jak se postupuje např. při zhotovení vodorovných izolaci zdiva, resp. vím ale nevím co přesně předchází tomu aby bylo možné určit s jistotou že je nutno podříznout.
Můj případ je následující:
stavba z roku 1932; základ - opuka do hloubky cca 1,7m; podloží jílovitá zemina mnoho křemenů o velikosti jablka; spodní voda nevyskytuje; dům je postaven v mírném svahu kdy je celá konstrukce nad úrovní terénu viz. obrázek. Základ je opuka ale venkovní pohledová část jsou žulové kameny. Mezi zdivem a základy je jakási lepenka která je už křehčí a zvláštně zapáchá. Vlhkost není viditelná ve zdivu ani při dotyku (neměřeno). Částečně podsklepeno. Na obrázku je vidět že cca 40m je o několik úrovní níže potok ve kterém je stále voda a možná že slouží jako odvodňovací element okolní zeminy. můj dotaz je následující. Chystám rekonstrukci a nejsem si jist jestli je nutné v tomto případě podřezávat. Vnitřní část základů bude odvětrávaná a nebude v kontaktu se zeminou. Vnější část už ano ale pouze částečně. Uvažuji o svislé izolaci kolem základů což by bylo jednoduché na provedení. Bohužel ale základ bude stále patou v kontaktu se zeminou ale mnohem menší měrou než doposud. Jakou nedestruktivní metodu měření vlhkosti zdiva mi doporučíte a co si myslíte celkově o tomto postupu. Díky za rady. Přeji hezký den.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.