Preventivní stažení domuDobrý den, máme starou chalupu 90 let, u které byla provedena výmena krytiny za tašky Tondach. Původní krov (stojatá stolice) byl doplněn kleštinami na krokvích. Dále nad podlahou půdy až po pozednice byla provedena výměna vepřovicověho zdiva za porfix. Byl proveden betonový věnec pod pozednicí - spojeny obě strany přes štíty. Je to tak již přes dva roky a snad v pohodě. Dům je dlouhý 17m a široký 9m. Kdosi mi říkal, že věnec měl být na tuto délku ještě spojen nejen přes šťíty, ale také i v průběhu délky. Jenže v úrovni skoro pozednice je to dnes již nemožné. Navrhoval jsem tedy stažení preventivně ještě v úrovni půdní podlahy mezi trámy. Ale jde o to, že kdysi jsem zde četl, že stahování zdiva v místě napojení porfixu a klasické cihly je nesmysl. Tak jsem na pochybách o smysluplnosti takového stažení.
Původně byl dům stažen pomocí ankrů připevněných do trámu probíhajícího přes šiřku domu a to jen na dvou místech délky. Také krov byl provázán přes štít, což byla vyřezáno při obnově stítů. Mám tedy ještě stahovat přes stropy dodatečně? Jde mi jen o názor zkušenějších, zbytek bych projel s projektantem. Děkuji