Plyn nebo elektřina v konkrétním domě

Reklama
MJ Martin Jung @martin.jung před 7 roky16.04.2017 07:24:00
Plyn nebo elektřina v konkrétním domě

Dobrý den,
řeším volbu kotle v novostavbě RD (aktuálně hrubá stavba) o dvou podlažích a celkové podlahové ploše 185 m2 vč garáže. V celé ploše je projektováno podlahové vytápění o celkové délce cca 850 m. V koupelně je navíc plánován žebřík a v garáži místo podlahovky radiátor. Celý dům je postaven z Ytongu s tloušťkou obvodových zdí 37,5 cm. Počítám se zatepléním vatou 10 cm. Dle PENB je Měrná ztráta konstrukce prostupem tepla 180,6 (zřejmě počítáno bez zateplení) a vypočítaná spotřeba energie k vytápění je 81,3 kWh/m2 a rok, tzn. pokud dobře počítám cca 15 MWh/rok. V obývacím pokoji budou instalována krbová kamna (v dokumentu se s nimi nepočítá), počítám s jejich využíváním zejména o víkendech. Projekt počítá s plynovým vytápěním kotlem Buderus GB152 16kW. Je mi jasné, že plyn je výrazně levnější, než elektřina, ale pokud vezmu v potaz výhodu elektřiny spočívající v 20 hod. nočního proudu každý den a tudíž nižší ceně za elektřinu i pro ostatní spotřebu a dále také výrazně nižší pořizovací náklady (i kdyby se dával jiný plynový kotel, nevěřím, že bych se s odkouřením vešel pod 60.000,-, vs. elektrický kotel cca 20.000 - 30.000,-), tak nevím, zda se plyn vyplatí. Předpokládám, že je možné nahradit 16 kW plynový kotel 16 kW kotlem na elektřinu. Ohřev TUV je plánován tak, že v případě plynu bych volil ohřev plynem, pokud by se instalovala elektřina, pak samostatně elektrický ohřívač 160 l. Prostor na umístění je. Vaření určitě na elektřině - sklokeramika. Jsem absolutní laik, takže pokud píšu nesmysl, předem se omlouvám a děkuji za upřesnění a taktéž děkuji všem za názor. Hezký den!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

124 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.