jaké je nejlepší vytápění?Dobrý večer,
poprosím Vás o radu s vytápěním.
Jedná se o cihlový byt v domě z 30. let minulého století.
Údaje o bytu:
- velikost 58m2,
- 2. NP, byt pod a nad je vytápěn,
- byty vedle na patře jsou vytápěné, z druhé strany je další dům
- dům není zateplen
- dle spotřeby předchozí obyvatelky byla roční spotřeba plynu 1000m3. Nicméně šlo o starší paní, která dost topila a celý den byla doma. Což není můj případ (jsem pracující),
- TZ objektu nevím, ale podle výpočtů by měla být do 4kW,
- okna jsou eurookna dvojskla,
- stropy jsou 3,2m vysoké a chtěl bych je zachovat (líbí se mi to, vím že budu topit o něco víc),
- ohřev vody je řešen el. bojlerem.
V bytě jsou nové rozvody elektřiny (jistič 1x20A) a nové rozvody plynu se zánovními wafkami (stáří cca 5 let, po jednom kusu v každém pokoji).
Plánuji provést rekonstrukci koupelny a dát nové podlahy a při rekonstrukci bych rád vyměnil wafky (i když je to možná nejlevnější je nechat) a to z důvodu komfortu ovládání.
Přemýšlel jsem o podlahovém topení, ale nejsem si jist zda by bylo vhodné. Co se týká plynového kotle vzhledem k velikosti bytu a nutnosti vyvést spaliny až do 6.NP by bylo velmi nákladné.
Zbývá mi tedy varianta přímotopů nebo akumulačních přímotopů a pak ještě elektrokotel.
V případě elektrického vytápění bude nutné udělat nové rozvody a zvýšit jistič 3x25A. To mám ověřené, že není problém od dodavatele elektřiny. Z rozvodnice na chodbě k bytu to jsou cca 2m a poté po bytě. Nevím zda půjde zachovat stávající "nový" rozvod 1x20A.
V příloze přikládám plánek pro ilustraci.
Rozloha kuchyně je 14m2, ložnice 24m2, hala 12m2.
Plocha bytu na plánku je zeleně, vedlejší byt/dům modře, světlík žlutě.
Děkuji za Vaše zkušenosti a komentáře, zda jste něco podobného řešili a s jakým výsledkem.
Brdy