Novostavba - bungalov - kde snížit TZ II (orientace denní části domu)
Vracím se k tomuto vláknu - https://forum.tzb-info.cz/138542-novosta…
Jsem již rozhodnutý , že garáž součástí domu určitě nebude tzn dum 5+kk, bungalow, L-tvar. To co navrhoval pan Adam M. není špatné, ale vždy s nějakými kompromisy... takže pudorysu kolem 170-180m2 se stejně nevyhnu. Jen nevím co s terasou ( a s tím i související orientací obýváku+kk). Všude se doporučuje, že nejlepší je umístit terasu (+celou "denní" část domu) na JZ , ale když pak čtu zkušenosti majitelů domů, tak drtivá většina říká, že i přes dobré stínění teras markýzami tam ( myšleno na terase) přes léto v odpoledních hodinách nelze vydržet. Navíc tím, že příjezdová cesta na pozemek je od Z a zahrada vč výhledu do krajiny je směrem na V tak mi ta orientace terasy na JV připadá nejrozumnější. Nicméně ekonomika je pro mě důležitá, takže pokud by JZ orientace (terasy + obyváku+kk) vycházela výrazně lépe co se týče potřeby na vytápění, šel bych tímto směrem. Mohu někoho poprosit o odhad rozdílu nákladů (resp TZ) JV vs JZ ?
Jinak vše ostatní v rámci projektu zůstává: tzn 30cm cihlovzduch+20 EPS (nebo vata), 25cm izolace podlaha, 40cm strop, 3-skla, tč vzduch-voda, podlahovka, příprava na řízené větrání.
P.S. Jiných dalších výhod a nevýhod jsem si vedom (terasa na JV – pobyt příjemnější v léte odpoledne, JZ - lepší na jaře, na podzim a v léte dopoledne..)
Dekuji za komentáře