Hydroizolace + radon. izolace podlahy starého domuDobrý den
V domě ze 30. let začínám realizovat novou koupelnu.
Dříve byla v místnosti komora, podlaha byla udělána jako asi 5cm planého betonu přímo na hlíně, bez jakékoliv hydroizolace. Zdi jsou z klasické pálené cihly izolované nějakou formou IPY (toho co bylo tenkrát k dispozici) v úrovni cca. definitivní výšky podlahy. Dům je suchý, zdi také, ale pokud jste nechali na betonové podlaze něco ležet, tak se objevovala vlhkost.
Nyní je stav takový, že jsem podlahu zrušil a hlínu vykopal do hloubky nějaký 40cm, aby bylo možno udělat odpady. Podlaha bude 15 cm podlahového EPS (šedého) polystyrenu, PE folie, zalito 10 cm vrstvou armovaného betonu. Na této hrubé podlaze pak bude elektrické podl. topení, zalité samo-nivelačkou + dlažba.
Nyní k otázce:
Řeším, jak udělat hydroizolaci celé místnosti (2x4m). Chci to udělat jako "vanu", s tím že asfaltové pásy budou vytaženy na úroveň původní hydroizolace ve zdech (a v rámci možností k této staré izolaci přivařeny).
Něco málo jsem si početl a chtěl bych mít jak ochranu proti vodě, tak i radonu. Vychází mi nejlépe udělat dvouvrstvou izolaci:
- Spodní vrstva (ta na hlíně) by byla z oxidovaného pásu G200 S40, který by měl být pevný a zajistit ochranu proti vodě
- Druhá vrstva by pak byl oxidovaný pás s Al fólií AL S35, který zaručí ochranu proti radonu.
Myslíte že je takové řešení hydroizolace podlahy dostatečné ?
V některých místnostech jsem dělal dílčí úpravy podlahy a všude je přímo na hlíně asfaltový pás s Al fólií v jedné vrstvě (z 50. let) a nikde problém s vlhkostí není => nemám problém s vysokou podzemní vodou.
A pokud by bylo řešení správné, tak mám ještě jeden praktický dotaz: Když se pokládá druhá vrstva asfaltu na tu první, tak předpokládám, že se hořákem nahřívá a lepí celoplošně ?
Děkuji