Dilema s venkovni terasouZdravim, delam ted k novostavbe domu malou venkovni terasu. Bohuzel tam je stara studna rodicu a kolem ni ochranny betonovy pas, ktery vsak zacal pri stavbe domu praskat ( zretelne z fotky). Mam ted dilema jak udelat terasu. MUj otec chce za kazdou cenu ponechat betonovy kruh kolem studny - tudiz ten praskly beton kolem studny tam musi zustat. PLanuji tedy v rohu domu kolem studny vyhrabat hlinu tak do 20-30 cm (jak to pujde) a kolem studny a vylit to betonem - tim by vznikl kolem studny jakysi betonovy ctverec navazujici na stary beton kolem studny.
V mistech vlevo kde vidite pomerne velky vykopany prostor - pred schjody a vlevo od schodu kopu 40 cm jamu, kam dam hruby sterk (sterkodrt) frakce 8/16. Tato vrstva bude silna 30 cm ( po strojovem zhutneni predpokladam 20cm.) Na to prijde geotextilie a na ni 6 cm vrstva jemneho sterku frakce 2/5. Na tento sterk dam jeste mozna 2cm jemneho pisku. Do toho pak usadim nasucho 6cm betonovou dlazbu o tloustce 6cm. Okraje terasy budou obrudniky zalite v betonu. Betonova dlazba bude vystupovat 6 cm nad rovinu okolniho terenu.
Problem je ze se bojim ze pod casti terasy, kolem studny bude beton a ve zbytku jen 2 sterkove vrstvy, tak aby se v zime cast terasy kolem studne, ktera bude na betonu mrazem nezvedala a betonova dlazba mi v tech mistech nepraskala a nevzdouvala se, zatimco dlazba c bude na sterku nezustavala na miste.
CO s tim, nejaka rada jakm to udelat co nelepe aby se mi zdarilo zkloubit cast na sterkuj s casti na betonu tak aby se jedna cast v zime nezvedla a nepraskalo to ?
MOzna jsou me obavy zbytecne a proste to nebude delat nic...
Taky nevim jestli tam delat nejakou vodni drenaz nebo hydroizolaci ikdyz nbpod terasou neni zadna mistnost a dum nema sklep.. Nasel jsem na netu ze nekdo dava k casti ktera prileha k domu klasickou hydroizolaci., ktera prileha ke stene a na dne vykopu je natahjla cca 40 cm - tak aby voda ktera protece vrstvamni sterku nezatekala moc blizko k domu ale od domu. Nevim jak velky vsak ta betonova dlazba bude mit, ale protoze spary zasypu kremicitym piskem, nejaky prusak tam bude.
Nevim jestli je ta hydroizlace u sten domu vazne nutna nebo jestli se na to nemam vykaslat a nedavat tam proste nic. Samotna dlazba bude samozrejme ve spadu od domu, ale sparami s piskem pod to asi neco protece.