Věčné dilema - zdící materiál a způsob vytápění

Reklama
Věčné dilema - zdící materiál a způsob vytápění

Dobrý den, předem se omlouvám za delší příspěvek… S manželkou stojíme před podpisem kupní smlouvy na pozemek o rozloze 3400m2. Na samostatné parcele, která je součástí prodávaného pozemku, se nachází starý rodinný dům, který není dle slov projektanta vhodný k rekonstrukci. Na výstavbu nám zůstává 2000m2. Časem bychom starý dům se zahradou 1400m2 chtěli prodat. Na pozemku celý den svítí slunce, prakticky bez sousedů, je v mírném svahu v nadmořské výšce 400 m.n.m, v obci není plyn ani kanalizace.
Rádi bychom si postavili malý přízemní rodinný dům, 4+1, obdélník se sedlovou střechou, 120m2 zastavěná plocha. Bohužel jsme omezeni rozpočtem – 2 miliony na dům. Velkou investici představuje koupě pozemku, přivedení vody (asi 50 metrů), ČOV, vsak na dešťovku, elektřina, příjezdová komunikace (bagrování meze). Chtěli bychom si na domě udělat co nejvíce práce sami, popř. s drobnými řemeslníky. Až do nedávna jsem byl rozhodnut pro výběr zdícího materiálu (VPC + greywall), ale teď jsem poněkud nahlodán. Měl jsem schůzku se dvěma projektanty a s jedním architektem, obešel jsem pár kamarádů, co staví, studuji odbornou literaturu a mám hlavě ještě větší zmatek. Problém je v tom, že i odborníci od fochu se neshodnou. Nabízí se v zásadě 3 varianty:
1) Dle starého pana projektanta je nejlepší co nejmasivnější zeď. Doporučil nám YTONG minimálně 375 mm bez zateplení. Prý je to ideální zdící materiál na stavbu svépomocí. Podle jeho slov, pokud by se v budoucnu dělala jakákoliv stavební úprava či rekonstrukce, tak by to bylo jednoduché, a člověk se nemusí bát seknout do zdi, protože ví, že mu ještě 30 cm zůstane. Nehledě na to, že při tenkostěnném zdění musí být vše dobře naplánováno a musí se více dbát na detail a správné provedení.
2) Pak jsem měl na pozemku architekta, který sám bydlí asi 8 let v domě z VPC, 17,5 cm + zateplení, má řízenou rekuperaci s vytápěním, malý krb, výměník a podlahovku. Říkal, že už by neměnil, hlavně prý rekuperace je perfektní v zimě, kdy větrá s minimem TZ. Izolace má sice omezenou životnost, ale dá se kdykoliv vyměnit za nový materiál s lepšími vlastnostmi. Dva miliony, které plánujeme investovat, jsou dle architekta na hraně. Víceméně je to cena materiálu pro dům v pasivním standardu. Vidí to spíš reálně na 100m2 zastavěné plochy. Necelých 500 tis. by se dalo získat v dotacích od státu.
3) Druhý projektant = katastrofa. Bylo vidět, že je zaháčkován u několika firem. Po 10 minutách diskuse se nám pokusil vnutit perfektní elektrické rohože do podlahy, bez kterých to prostě nejde, a jsou pro náš dům ideální. Tak jsme odešli…
4) Kamarádi, co staví, tak mají obyčejné cihlovzduchy. Dva 44 cm, jeden 50 cm. Topí buď kotlem na uhlí s násypníkem, nebo na dřevo. Zateplovat nebudou a náklady na vytápění domů kolem 150m2 se pohybují dle jejich slov od 11 do 15 tis. za rok. Byl jsem překvapený, že se do stavění vrhají bezhlavě. Mají např. řadu tepelných mostů (ocelové íčko durch nosnou stěnou bez zateplení, okna jen na montážní pěnu), okna na jih bez zastínění, kdy je v létě v místnosti 27°C, 18kw kotel, takže v zimě topí a větrají zároveň atd. Vysmáli se mi, že chci „vyhodit“ 60 tis. za projekt atd. Bohužel já si vše nastuduji, a proto nestavím a oni nic neřeší, a proto mají domy.
Mám k tomu několik postřehů, takový brainstorming, co mě napadá…
Pokud si postavíme dům z masivních bloků, pak se „okrademe“ o užitný prostor. Pokud bychom jej chtěli zachovat, pak musíme zvětšit desku, obvod stěn i střechu, což se prodraží. Navíc je tu otázka rosného bodu a 50 centimetrové zdi… Na druhou stranu odpadne řada dalších prací i nákladů spojených s nákupem a montáží izolace. Nějaká fasáda se musí dělat tak jak tak. U YTONGu je to samozřejmě jednodušší.
Jestliže bychom se vydali cestou, kterou nám „podsouvá“ architekt, pak bychom si udělali jen minimum práce svépomocí. Obávám se, že nenajdu zedníka, který bude ochoten za rozumné peníze tahat bloky VPC. Všichni zedníci, se kterými jsem mluvil, mě tlačí do YTONGu, ale to je z jejich strany logické, protože se jim s tímto materiálem dobře pracuje a jde to rychle od ruky. A jsou-li placeni úkolově, tak je to jasné dvojnásob. Ale zpět k architektovi. VPC+zateplení, tepelné čerpadlo, rekuperace, ideálně předokenní žaluzie atd. Kolik z toho si člověk udělá sám či s nějakým řemeslníkem? Do jaké míry funguje u architektů loby různých firem (viz výše, negativní zkušenost s jedním z projektantů)?
Další otázka je vytápění. (Plyn v obci není a nikdy nebude.) Projektant říkal, že u tak malého domu budou minimální TZ. Pokud tam dáme kotel na uhlí či dřevo, tak bude okamžitě přetopeno. Jedině to řešit nějakou velkou akumulační nádobou. Architekt tvrdil, že je prakticky jedno, čím budeme topit. Buď budeme mít vysokou vstupní investici (např. 300 tis. za tepelné čerpadlo) a nízké náklady na topení, nebo budeme mít relativně nízké pořizovací náklady, ale vyšší za topení + náš čas a práce s topivem, jeho uskladnění atd. Dle jeho slov mají topné systémy životnost 10 až 15 let a ve výsledku to finančně vyjde nastejno, což si osobně nemyslím, protože vůbec nehovořil o jistě nákladném servisu a různých revizích. Byl jsem na návštěvě u tety a měla podlahové topení. Připadalo mi to strašně nepřirozené. Chtěli bychom klasické radiátory. Dle slov architekta však v malém domě zabírají zbytečně místo a není to navíc estetické. Architekt dále říkal, že podlahové topení nemusí být nepříjemné, pokud se dům vyladí. Obecně postupuje tak, že dotyčnému něco navrhne a pak se diskutuje proč ano a proč ne. Pokud dle jeho slov nepřijmeme myšlenku za svou, pak nás do ní nebude tlačit. Dále říkal, že na internetu je plno negativních hodnocení např. rekuperace, protože lidé se s touto myšlenkou neztotožnili a navíc neumí systém správně používat. Neumí žít ve svém domě.
Moje otázka zní, jaký zvolit dle vašeho názoru či zkušeností zdící materiál, aby byl vhodný na stavbu svépomocí a zohlednil náš rozpočet a jaký zvolit druh vytápění. Ještě jednou se omlouvám za délku příspěvku.
Děkuji všem za odpověď.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.