Skořepinové tvárnice x dřevostavbaDobrý den všem diskutujícím,
prosím o radu. Chci si postavit relativně malý a velmi jednoduchý dům a jako asi každý, přemýšlím z ČEHO. Osobně mne v minulosti velmi lákala dřevostavba, a nyní jsem se "zakoukal" do betonových skořepin s vnitřním zateplením. Několik diskuzí jsem zde již na toto téma našel, avšak žádné s pádnými argumenty a všechny mnoho let staré, proto zakládám nové vlákno.
Argumenty, proč postavit z bet. tvar + vnit. zat. je PRO MNE několik:
1. jednoduchý systém zdění, který člověk zvládne sám a tudíž mohu ušetřit nemalou částku při realizaci
2. jsem muzikant a potřebuji, aby dům splňoval určité akustické požadavky
3. spousta detailů mi příjde velmi elegantně vyřešena - izolace u soklu není přerušena, okna jsou instalována v rovině izolace atd...
4. chci mít vzduchotechniku, tudíž budu mít podhledy ve všech místnostech a nevadí mi izolovat strop 1m od obvodové stěny
5. chci mít okenice a zde mohu velmi pohodlně instalovat okenice přímo do betonové venkovní stěny
6. chci mít NED s co nejmenší spotřebou energie
Přesto mám zde několik protiargumetnů:
A) tento systém není v čechách mnoha léty prověřený
B) sice jsem zručný člověk, ale nejsem si 100% jist, zda zdění je opravdu tak jednoduché i v případě, že chci nechat zdivo pohledové
C) nevím, čím ošetřit finálně exteriér, pokud budu chtít nabarvit dům, abych zachoval průvzdušnost tvarovek
D) Nevím, zda opravdu se v domě nemusí téměř topit, za předpokladu, že budu izolovat 20 cm polystyrenu
E) nezvyklý pocit, že si nemůžu "kopnout" do sádrokartonové stěny
F) rád bych na vnitřní omítky použil hlínu - toto není podmínkou, ale lze to?
G) nevím, jak se tvarovky budou chovat, pokud v nich zmrzne po dešti voda - nerozpadnou se tak trochu?
H) pokud povedu elektroinstalaci ve vrstvě vnitřní izolace, není potřeba nějakých zvláštních (rozumějme předražených) nehořlavých kabelů?
Otevřených otázek k diskuzi, zda zvolit skořep tvarovky, dřevostavbu, nebo dnes klasický ytong je mnoho a prosím, pokud mátě někdo zkušenosti, napište mi Vaše doporučení.
Předem moc děkuji.
S pozdravem
JN