Tepelné čerpadlo ?Dobrý den,
potřeboval bych zkonzultovat můje nápady ohledně vytapění domu:
Jedná se o dvougenerační barák z roku 1932. Bydlíme v 1. NP, rodiče ve 2. NP a dům je podsklepený.
Ve Valašškém Meziříčí.
Obvodové zdivo je cihla, 45cm, okna plastová, ale levnější. Vytápěná ploch cca 120 m2. Výška stropů 2,5m.
Dům se bude izolovat polystyrenem. Projektant vypočítal TZ na 9,5kW pri tloušťce polystyreny 10cm. Počítám ale spíše se 14cm, čili TZ se sníží.
Minulou zimu jsme topili starým kotlem OPOP 424 kombinace uhlí a dřevo a chodili asi tak 30x denně přikládat :)
V bytě jsou parkety, které bych rád zachoval a v kuchyni, kterou jsem jiz rekonstruoval jsem dal do pohlahy 80mm polystyrenu.
Skladba podlah je tedy 80cm ŽB deska, 60mm betom, 80 cm polystyren, 2x 18 OSB a 25mm parkety. Počítá, že takto to bude po dokončení rekonstrukce v celém bytě PLUS asi dallších 80 sc polystyrenu ve sklepě na ŽB desce.
V rámci instalace topného systému bude udělán i trubní rozvod ve sklepě k radiátorům. Stávající bych rád zachoval, ale např. v pracovně, kuchyni, wc, koupelně a chodbě budou radiátory nové.
V ložnici a dvou pokojích byl stávající ideálně zachoval, ale časem je také můžu vyměnit.
Rád bych věděl, jestli je pro můj případ vhodné tepelné čerpadlo ?
Pochopil jsem, že radiátory by měli být nadimenzovány na nízkou teplotu, což by šlo.
Jinak vaříme na indukci, ale v domě je i plynová přípojka a horní byt je zcela nezávisle vytápěn plynem. Bohužel máme i přístup ke dřevu v okolních lesích, což celou věc "komplikuje" a já se začínám zamotávat do toho, jaký topný systém vlastně použít. Jelikož bych rád trávil v budoucnu čas s rodinou, vytápění dřevem bych spše volil jako doplňkovou činnost.
Nejde mě úplně o peníze, spíše o vhodný systém. Momentálně přemýšlím o TČ v horizontu dvou let doplněným o kotel na dřevo s akumulaci čistě kvůli "zábavě a odreagování se" při samovýrobě dřeva. Není to ale blbost ?
Může mě prosím napsat nějaké rady a doporučení ?
Díky, Michal