TZB-info - On-line kalkulačka úspor a…
*Výpočet energetických úspor a výše dotací je nastaven na původní program Zelená úsporám 2009. Výpočet je nadále vhodný pro hrubý odhad energetických úspor při zateplení obálky budovy.
Dobrý den
Stavíme RD a pohrávám si s variantami provedení. Mimo jiné se pokouším vypočítat tepelnou ztrátu budovy a narazil jsem na několik online kalkulátorů.
Ač dosazuji stále stejné hodnoty, vždy dostanu odlišné údaje a tak bych se rád zeptal:
Naše parametry budovy jsou:
- Zastavěná plocha: 146,25 m2 (Půdorys domu je 16,25 x 9 m)
- Podlahová plocha je 123 m2
- Výška budovy: 3 m (Střecha je pultová až do výšky 4,5 m, ale zateplení je mezi vazníky hned nad věncem a to je právě 3 m)
- Objem budovy: 440 m3 ( [[16,25 * 9] * 2] = 440 )
- Plášť budovy: 151 m2 ( [[[16,25 + 9] * 2] * 3] = 151, zde nevím, zda mám tedy počítat plášť i se střechou, nebo jen obvodové zdivo. Také nevím, zda neodpočítat m2 z výplní otvorů)
- Výplně otvorů: 20,3 m2 (uvažujeme o eurooknech s trojskly, kde je uvedeno u celého okna Uw = 0,89)
- Obvodové zdivo je vystavěno z Porotherm 30cm, který má dle parametrů součinitel vodivosti 0,175 [W/mK]
- Zateplení: Uvažujeme o 15 cm zateplovacího polystyrénu s hodnotou 0,039 W/mK
- Mezi krokvemi by měla být foukaná izolace, jejíž hodnoty neznám
- Pod podlahou je uvažován 20 cm polystyrén
Stačí tyto údaje k hrubému výpočtu? Projektant kalkuloval s vytápěním pomocí elektrických rohoží, ale já stále uvažuji o teplovodním vedení a levném tepelném čerpadlu vzduch/voda. Dostal jsem nabídku a dvě nezávislé spokojené reference na Nordline, které se asi nerovnají IVT, nebo Nibe a podobně vychvalované řešení zde na fóru (ale mám i nabídky na tyto a finančně na ně nedosáhneme). Proto ještě uvažuji nad variantou elektrických rohoží a například fotovoltaických panelů na střeše (i když v zimě, kdy budeme potřebovat vytápět, to slunce právě moc nesvítí, no).
Mohu poprosit o tipy, jak správně kalkulátory vyplnit, abych dostal co nejpřesnější údaje?
Děkuji
Straty sa majú rátať podľa fyzikálnych zákonov a nie podľa noriem. Kedysi sa vykurovanie navrhovalo podľa objemu…
před 7 roky
http://www.mpo-efekt.cz/dokument/98_8037.pdf Ještě jeden odkaz. Vím, že se o to zajímáte a skutečně existuje v tom…
před 7 roky
Zdravím, pěkně zpracované, podívám se na to, nejvíce mne zajímají rozdíly jednotlivých norem, protože to vždy dělá ve…
před 7 roky
24 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení