Solár + kondenzační kotel, stěnové topení a chlazení

Reklama
IN Ivan Novák @ivan.novak531 před 6 roky31.07.2017 22:35:00
Solár + kondenzační kotel, stěnové topení a chlazení

Dobrý den,
začínám kompletní rekonstrukci a zateplení staršího domu. Uvažuji také nad solárními kolektory (vakuové trubice) a jejich využití primárně pro ohřev vody + přitápění v přechodném období. Moje představa je následující:

- 60 trubic + 200l zásobník TUV s 2 výměníky (spodní pro solár a horní pro kotel) 200l bude pro 2 lidi dost, větší mi přijde zbytečný.
- kondenzační plynový kotel
- stěnové topení v přízemí stěny z plné cihly 60cm (velká akumulace) z venku polystyren 14cm. Podkroví 34 cm vaty a topení pod sádrokartony ve stěnách.
- v koupelně podlahové topení napojené na zpátečku z jednoho okruhů stěnového topení (pro nižší teplotu). Případně samostatný "přiškrcený" okruh

S tím že přes léto, když je tepla příliš, tak se zapne po nahřátí zásobníku TUV stěnové a podlahové topení (okruhy v přízemí) které to teplo snad pobere. Dům je celoročně spíš chladnější.

- variantně uvažuji o zakopání 1 až dvou okruhů z venku kolem domu při izolaci soklu. Zakopání do nezámrzné hloubky cca 80cm. Tyto 2 okruhy bych používal v létě pro chlazení 3 okruhů které jsou v podkroví a případnému dochlazování přebytečného tepla z kolektorů.
V době, kdy budu mít velké přebytky ze solárů, bude také přehřáté podkroví, tak možnost chlazení asi padá. Ikdyž to ukáže asi až praxe.

Je v tomto z vašeho pohledu nějaký problém při využití trubek PEX-AL-PEX položených v pískovém loži v exteriéru?

Řízení by probíhalo následujícím způsobem:
1) Po zahřátí solární kapaliny v solárech, se spustí čerpadlo, které ohřeje vodu v zásobníku TUV.
2) Když voda v bojleru dosáhne cca 65°C zapne se čerpadlo od topení, které v návaznosti na pokojové termostaty pustí v létě topnou vodu pouze do přízemí (případně také do venkovních chladících okruhů pokud teplota v přízemí stoupne nad určitou mez). V chladnějším období i do podkrovních pokojů.

Čím si nejsem jist, tak jak nastavit ohřev TUV z kotle. Protože slunce bude vodu ohřívat přes den, tak by kotel měl ohřívat v noci. Ale pokud mi kotel v noci ohřeje vodu protože má např méně než 35°C a druhý den bude svítit slunce, tak mi ji ohříval zbytečně. V tom případě se mi zdá lepší pořízení většího zásobníku TUV, případně kombinace zásobníku TUV s akumulační nádobou. Využívátě někdo podobný systém solár + plynový kotel + podlahové nebo stěnové vytápění? Pokud ano, jak to máte provedeno?

Díky Ivan

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.