Izolace základů a soklu u starého domu

Reklama
AR Aleš Rosi @ales.rosi před 6 roky10.08.2017 13:26:00
Izolace základů a soklu u starého domu

Zdravím,

řeším izolaci základů cca 80let starého domu, který stojí téměř na rovině se spodní vodou 7-8m hluboko. Základy domu jsou kamenné (opuka), sokl v. 60cm také opuka, zdi tloušťky 55cm z pálených cihel. Fotka zobrazuje stav nejhorší západní strany, kde má opuka v soklu zčásti opadaný cementový nástřik, jinde je neopadaný. podlahy v domě ve stejné úrovni jako okolní terén, zdi (a pravděpodobně i podlahy) bez vodorovné izolace. Zdi mírně vlhké odspoda, ale není to žádná katastrofa, žádné mapy ani nic podobného. Předpokládám že po odstínění vlhkosti základů od okolního terénu a zateplení dojde k vyschnutí zdiva i u nejspodnějších cca 10-20cm v interiéru.

V budoucnu je v plánu obložit i zdi polystyrénem, nicméně to je otázka 1-2 let.

Asi nejideálnější způsob izolace proti vodě a mrazu je sokl oklepat, nahrubo nahodit a zarovnat omítkou, na sokl a základy navařit asfaltový pás, nalepit XPS, nopovku min 30cm nad terén+ drenážní trubku + kačírek + geotextilie mezi kačírek a terén.

Vrtá mi ale hlavou, jestli je nutné oklepávat a nahazovat sokl, aby se vyrovnal jako podklad pro asfalt.pás a XPS desky, a jestli je nejvhodnější na sokl navařit asfaltový pás a tím uzavřít případnou vlhkost, která může teoreticky vyvzlínat odspodu a zhoršit stav vlhkosti zdí v interiéru.

Nerovnosti soklu bych využil jako "věrací mezeru" a nalepil XPS přímo na nerovný povrch v místech "dotyku" a ukotvil do soklu, viz skica. Tato mezera by sloužila k odvětrání případné vysoké vlhkosti ze zdi. Ty uvozovky píšu protože vím že bez nějakého nasávání čerstvého vzduchu bude funkce větrání hodně omezena, ale každopádně bude aspoň nějaká, v případě nalepení asfaltu bude nulová.

Nad "větrací mezeru" a XPS bych dal klempířský prvek, který by zabezpečil aby nedocházelo k zatékání dešťové vody co padá i té co teče po stěně. Až by nastala vhodná konstalace hvězd a přišlo by na řadu zateplování zdí, klempířský prvek by se odstranil a "větrací mezera" by se buď zapěnila zezhora a tím zrušila,nebo by se nad sokl dala na zeď místo polystyrenu vata, aby ona případná vlhkost mohla přes vatu a omítku pryč.

Snad jsem to popsal aspoň trochu pochopitelně. Moje otázky:

1: Je moje myšlenka nějak zásadně špatná, a ušetřená práce, čas a peníze za oklepávání a natahování vyrovnávací vrstvy a nalepování asfaltu za to nestojí?

2: Nezpůsobuje uzavření zdi zvenku asfaltem zvýšení vlhkosti zdí v interiéru?

3: Není možné trochu ušetřit a místo XPS(2) použít běžný polystyren?

Díky za rady

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.