Změna koncepce vytápění po 10 letech provozu

Změna koncepce vytápění po 10 letech provozu

Dobrý den,
zajímá mne názor na změnu koncepce vytápění v RD. V domě bydlíme 10 let, tepelná ztráta je pod 5 kW, nejedná se o nízkoenergetický dům, nízká ztráta je dána spíše malými rozměry objektu. Dům je zděný.
Při stavbě domu jsem dle PD volil pro vytápění plynový kondenzační kotel Immergas Hercules 27 se zásobníkem TUV. V obývacím pokoji krbová kamna. Po deseti letech provozu musím konstatovat, že plynový kotel slouží více méně jako zdroj pro TUV a absolutní většinu roku topíme krbovými kamny.
Pokud bych mohl být znovu na začátku stavby, volil bych kamna s výměníkem s provozem AKU nádrže a doplňkový zdroj by byla elektřina. Odpadla by investice do plynovodní přípojky a nesmyslně drahého kotle, který je pro daný objekt velký (Hercules).
Nyní mám měnit krbová kamna za vložku s obezděním (spíše estetická stránka) a zvažuji zda to celé nepředělat. Co se mi však příčí, je odstavit plynový kotel v bezvadném stavu (i dle servisního technika) na zahradu. Na jeho místo musím umístit AKU nádrž. Obojí mít nemohu - prostorově to zkrátka nelze.
Jsem si téměř jist, že až doslouží plynový kotel, zpátky ho dávat nebudu. Jakou má životnost plynový kotel s hrubou spotřebou 500 m3 / rok, nebo je nějak prodejný? Jen doplním, že na stavbu jsem si nechával dělat projekt, stavební část absolutně bez výhrad, topení, ale nedopadlo dobře, respektive projektant úkol splnil, protože topíme, ale asi mi tam chyběla ta rozvaha a poněkud jiné dimenzování.
Pokud bych se nyní rozhodl pro vložku s výměníkem musím ji už nějak zapojit do systému - buď do AKU nebo nějak do rozdělovače kotle a provozovat to zatím bez AKU než kotel odejde. Výhodu kamen bez výměníku si plně uvědomuji a rozhodně ji nepovažuji za zanedbatelnou.

S pozdravem, Šrek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.