Rekuperace NILAN VP18 KW - technologická koncepce pasiv. domuDobrý den,
chtěl bych se zeptat na Vaše názory ohledně rekuperační jednotky a technologické koncepce domu. Stavíme pasivní dům (resp. pokoušíme se o to :) pro 4člennou rodinu, plochu má cca 180m2 plus nevytápěná garáž. Cca v roce 2015 jsem rozhodl technologie v domě (mimo jiné i po diskuzích tady na TZB) takto:
- vytápění: teplovodní podlahovka + levný elektrokotel
- budeme mít malý teplovzdušný krb (více méně pro radost a kdyby nešel náhodou proud)
- větrání s rekuperací a ohřevem TUV pomocí jednotky NILAN VP18 KW
- v koupelnách budou el. žebříky (kamarád, který bydlí v pasivu 5let tvrdí, že mu po většinu zimy stačí zapínat 2 žebříky, které má cca v protilehlých rozích domu, podlahovku v obýváku zapíná 2x 3x za zimu).
Jde mi o následující - nedávno jsem se setkal s člověkem, který prodává rekuper. jednotku Pichler PKOM4 a ten mi velmi intenzívně tvrdil, že koncepce výše je nevyhovující - jak z hlediska případné dotace, tak i např. proto, že VP18 KW při chlazení předává enerigii do TUV a když ta je nahřátá, tak už chladit nelze. Další věc je ta, že jednotka NILAN aby ohřívala vodu pomocí čerpadla, tak musí významně větrat interiér, což je velkým problémem v zimě, kdy díky tomu dochází k přesoušení interiéru. Řešení s PKOM4 je cenově zcela jinde.
Rekuperační jednotku plánujeme víceméně pro "komfort" a hlavně ohřev TUV. Topit horkým vzduchem nechceme. Zvažoval jsem vyměnit teplovodní podlahovku za elektrickou, dosud ale převážila teplovodní.
Má někdo zkušenosti s jednotkou NILAN a s chlazením touto jednotkou? Bude stačit TUV pro 4člennou rodinu bez nějakých omezení?
děkuji za názory
Jakub