Opěrná zeď po stopadesáté

Rubriky:

Reklama
JP Jaromír Petr @jaromir.petr před 6 roky17.09.2017 11:36:00
Opěrná zeď po stopadesáté

Zdravím,

chystám se ke stavbě RD a díky tomu, že pozemek je v mírném svahu, musím na hranici pozemku se sousedem vytvořit opěrnou zeď s odskoky (různá výška) délky cca 30m, aby podržela terén po odtěžení zeminy na referenční výšku založení RD.
Zemina, do kterého RD a zeď zakládám je jílová těžce propustná třídy F6, symbol CI.
Správce kanalizace mi dovoluje do kanalizace pouštět max. 0,5l/s. Z toho důvodu mám na pozemku akumulačně-retenční jímku pro stahování vody ze střechy, kterou však nechci zanášet jílem z drenáží, protože ji využívám zpátky v RD pro WC a pračku.
Projektant mi tam navrhl železobetonovou zeď do tvaru obráceného T viz. první obrázek. Podle mě má návrh následující zásadní nedostatky:
1) Drenáž za zdi byla navržena tak, aby vody odtékala skrz otvory ve zdi do žlabovky na druhé straně zdi, která by byla ve spádu, aby voda mohla odtékat mimo RD volně na terén a nemusel sem ji stahovat do jímky. Problém je, že drenáž nebude v nezámrzné hloubce, kvůli tomu, že musí být nad žlabovkou, takže pravděpodobně v ní v zimě voda zmrzne a drenáž roztrhne.

2)Druhá věc je to, že při výkopu, který zatím nevím, jak si projektant představuje, se bude muset prostor za zdi po vykopání zasypat a díky úzkému výkopu na šířku základu se již zásyp za zdí nedokáže dostatečně zhutnit, takže drenáž tam bude v navržené výšce k ničemu.
Zde by se zdálo, že řešení je jednoduché, a to udělat výkop za zdi ve sklonu, aby se tam dostala hutnící technika (žába). To je samozřejmě pravda, ale peníze jsou až na prvním místě, takže rozšiřovat výkop nepřichází v úvahu.
A to nemluvím o tom, jestli se při použití rámového bednění vůbec dá toto bednění v šířce 350mm mezi krajem výkopu a zdi a takového hloubce osadit

3) Patka pro plotovou tyčku bude zřejmě při tomto osazení dost nestabilní, jelikož bude většinou výšky ve štěrku.

Řešení se zdá dost jednoduché a to drenáž osadit k patě zdi, jenže pak ji musím stáhnout do jímky, což nechci.

Proto mě napadlo jiné řešení, které je na druhém obrázku. To spočívá v tom, zeď udělat ve tvaru L a bednit ji pouze z jedné strany a drenáž nedělat vůbec, jelikož se jedná o těžce propustnou jílovitou zeminu. Vody by pak mohla podél zdi odtéct podle sklonu terénu - na délce zdi cca 30m spadne terén o cca 1m. Vzhledem k tomu, že se jedná o železobetonou zeď by pak nemuselo hrozit praskání díky roztažnosti jílů mrazem.
Nebo tu drenáž udělat, ale díky tomu, že zeď bude bedněná jenom z jedné strany ji pak můžu udělat v takové výšce, aby byla nad odvodňovací tvarovkou.

Co si o tom myslíte, poraďte, prosím. Předesílám, že zeď ze ztraceného bednění dělat nechci.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.