Jaký spodní výkon plynového kondenzačního kotle vzhledem k TZ domu

Jaký spodní výkon plynového kondenzačního kotle vzhledem k TZ domu

Zdravím všechny.

Rád bych vás poprosil o radu. Dlouho již řeším výběr vhodného plynového kondenzačního kotle. Jedná se o novostavbu patrového domu o rozměrech 12,9 x 7,4 m. Dům není ideálně orientován ke světovým stranám = dost prosklení, větší TZ. TZ dle projektu cca 8,3 kW při -15°C. Pouze podlahové teplovodní topení doplněné o dva topné žebříky na stejnou teplotu otopné vody. Po získaných informacích jsem dospěl k závěru, že bych potřeboval kotel s co nejnižším spodním výkonem kvůli cyklování. Co jsem se dočetl, spodní výkon by měl odpovídat cca 1/3 TZ nebo méně. Zároveň se ale hodí kotel s co nejvyšším výkonem kvůli rychlosti ohřevu vody v nepřímotopném zásobníku. Z hlediska topení je podle mě vhodný kotel s výkonem kolem 12-14 kW. Zásobník uvažuji pro 4 osoby (zatím jsme dva, počítáme s dětmi). Papírově se uvažuje spotřeba vody na osobu a den cca 50l, což by odpovídalo 200l zásobníku, nicméně pro 4 osoby a zdroj ohřevu plyn se podle mě nejčastěji volí zásobník 120l. Výrobců je spousta, výběr kotlů dle specifik výše už mnohem méně.

Má otázka zní. S jakým spodním výkonem bych měl vybírat vhodný kondenzační kotel, aby zbytečně necykloval?

Děkuji za Vaše rady a ochotu.

Standa

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

52 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.