Optimální nastavení čerpadla, nastavení teploty vody, nastavení průtokůDobrý den. Prosím o vyjádření k nastavení čerpadla, teploty vody a průtoků.
Máme 2NP 80+80 m2/čtverec, TZ cca 6-7 kW. Podlahové topení v obou patrech 2 x 6 okruhů (IVAR PEXa 17x2 mm (cca rovnoměrně dlouhé okruhy, pokud se nepletu cca 80 m) + Dole 1 malý (zastavený) a jeden velký (otevřený) žebřík + nahoře jeden velký žebřík (otevřený).
Zdroj aktuálně preferovaný: Krbová kamna s výměníkem (Romotop Espera/10 kW-cca 8 kW/28 l výměník)
Cesta vody: po dosažení 50 °C se spouští čerpadlo Grundfos (Aplpha2 bez autoadapt) - zde nevím jaký stupeň nastavit (konstantní I, II, III, CP1, CP2, proporcionální PP1, PP2)? pak jde přes 300 l had v bojleru (stále připojen v síti), pak přes žebříky a pak do rozdělovačů (2 x Cosmos s čerpadly Dab) - zde taky nevím jaký stupeň nastavit. Teplota na rozdělovači (dole cca 25 °C)-celkově dole vše přiškrceno kvůli sálavému tepla z krbu, nahoře naopak vše na "max" teplota na rozdělavači cca 40 °C, průtoky na max (vše úplně otevřeno).
Zdroj 2: Elektrokotel 15 KW nastaven na 50 °C. - ten chceme z finančních důvodů takřka eliminovat.
Prosím Tedy o doporučení vhodného nastavení. Tak aby byla zachována ekonomika, komfort a bezpečnost systému s preferencí vytopení chladnějšího horního patra.
Ještě jsem uvažoval, že vzhledem k tomu, že dům průměrně ztrácí za 1 den asi 1 stupeň Celsia, tudíž v těchto teplotách topíme 1 x za 2-3 dny. Že by mohlo být vhodné "nastartovat" trubky elektrokotlem (tak 1 hodina provozu) a pak jen udržovat ve večerních hodinách krbem.
Co je však pro mě nejdůležitější je posoudit systém a navrhnout správné teploty vody a čerpadla (z krbu, a na rozdělovači) včetně "programu čerpadla" (konstantní I, II, III, CP1, CP2, proporcionální PP1, PP2).
Popřípadě uvítám, když by mi to nějaký topenář z okolí Bílovce/Ostravy (Bravantice) přijel zkontrolovat a nastavit (samozřejmě za úplatu) :-)
Mockrát děkuji