Posouzení návrhu rozvodů rekuperace na půdorysu

Rubriky:

Reklama
JS Jan Smíšek @jan.smisek957 před 6 roky12.10.2017 11:59:00
Posouzení návrhu rozvodů rekuperace na půdorysu

Dobrý den,
prosím zkušenější o posouzení návrhu umístění a rozvodů rekuperace v RD viz. půdorys.

Modré kroužky= výústky výdechů
Oranžové kroužky - výústky odsávání

Snažil jsem se volit umístění výdechů tak, aby chladnější vzduch nepadal "za krk" v místech sezení u stolů, ležení na postelích a gaučích.

V severní pracovně je to i za cenu blízkosti dveří, výměna vzduchu tedy zřejmě nebude ideální.
V ložnici uvažuji večer nezavírat dveře z pracoven, tady si nejsem jist, zda nepřidat do ložnice jeden výústek odtahu a udělat tak při zavřených dveřích ložnice-obývák z pracoven a ložnice "samostatný úsek". Trochu mám strach, aby se tam tím nenatáhnuly pachy z kuchyně, rád si nechám poradit.

V kuchyni jsem výústek navrhnul dále od sporáku, ten bude mít cirkulační digestoř, cílem je, aby se do potrubí nedostávalo příliš mastnoty, byť tam plánuji filtr.

Ve sprše si nejsem jist, zda je dobrý nápad dávat odtah přímo do sprchy; na druhou stranu celé rozvody plánuji vyspádovat v min. 1% spádu k jednotce a tu napojit na odpad.

V obýváku jsem výústek výdechu umístil nad krbová kamna, jednak protože je to diagonálně k odtahu v kuchyni, jednak aby se chladnější vzduch mixoval s teplým v případě topení v krbových kamínkách.

Z dětského pokojíčku chci udělat samostatný úsek, výdech dát mimo postele i mimo školní stoly.

Celé rozvody plánuji tahat KG (oranžové) trubkami, protože jsou levné, pevné, vodotěsné, dají se spádovat, mají tvarovky - mám je jako materiál i systém rád, mám na ně místo - na výšku téměř 80cm, neboť jsem přidal tři šáry nad věnec, abych měl dost místa na vatu nad dřevěným stropem. Vaty tam bude 50-60cm, rozvody povedou ve vatě, zavěšené na vazníkovém krovu v objímkách. Průměry uvažuji DN 160 na hlavní tahy a DN125 na jednotlivé odbočky.

O jednotce uvažuji jako o ultra levné pasivní rekuperaci, možná s předehřevem proti zamrzání.

Celé to má sloužit k provozu na nízký až nejnižší stupeň, jen aby byl v domě celkově průběžně dlouhodobě vyměňovaný vzduch, nárazovější větrání uvažuji okny. Rekuperaci chci tedy spíše kvůli průběžnému zlepšení kvality vzduchu v domě, než abych ušetřil na vytápění.
Za každý názor, zejména směřovaný ke schématu rozvodů a umístění výústků budu rád.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.