Topeni v kotli Dakon Dor25 max

Topeni v kotli Dakon Dor25 max

Ahoj, prosim vas, koupili jsme chalupu (celkove 270 m2, nezatepleny kameno cihlovy stolety barak, 70 cm zdi) kde mame kotel dakon dor25 max, komin pred 2 rokama vyvlozkovany, dum prizemi, patro a 1,5 m podkrovi (pro predstavu jak vysoky je komin), samotiz. Uhli orech 1 podle navodu. Nez jsem ted na podzim zacal topit, tak jsem tu a i jinde na internetu precetl vsechno mozny o zatapeni, o nastaveni regulatoru, jak pouzivat vzduch apod, stahnul a precetl navod, ale porad se mi nejak nedari....jsem uz docela zoufalej a nejradsi bych topil jen v obycejnych a jednoduchych krbovkach. Proto vas prosim o radu.

Myslim si, ze v zatapeni a najeti kotle do vykonu problem nemam. Delam to podle jednoho zdejsiho - dozadu na rost dve polinka, pak papir a trisky, navrh vetsi polinka a necham to rozhoret. Po rozhoreni jeste nejaky polinko prihodim, aby se to hezky rozhorelo a udelalo se zhavy. Pritom mam otevrenou zatapeci klapku, pootevrenou dusivku pomoci regulatoru, ale ne moc, protoze mi to jinak huli prikladacima dvirkama. Taky jeste zkousim pootevrit prikladaci dvirka a privrit dusivku (min 1,5 ot otevrena), aby si to bralo vzduch horem a necoudilo mi to do baraku. / Tady jeste testuju, jaky zpusob je lepsi. Zatim mi prijde, ze pokud jde vzduch spodem pres dusivku (myslim, ze to je sekundarni vzduch), tak kotel vic huci a lip se rozhoriva. Kdyz mam pootevreny dvirka a privrenou dusivku, tak to huci taky, ale to rozhoreni je pomalejsi. / Drevo mi hezky hori, teplota na kotli je nejak mezi 30 a 40 °C , tak nasypu uhli treba do trictvrte nasypky. Kdyz teplota vyleze k 50 °C, zavru zatapeci klapku, nastavim regulator na 80, otevru vzduch na boku (tercielni) a kotel se mi krasne rozjede. / Ten vzduch na boku jsem nejdriv daval jen trochu, ted zase zkousim na pul. / Z kominu se mi pri tomhle zpusobu moc nehuli, ani po nasypani uhli, ani kdyz nastavim regulatoru a otevru bocni vzduch. Trosku kourit to zacne az po nejaky dobe, kdyz uz kotel fajruje jak divej, ale neni to nejak moc. Tak pak zkousim cachrovat s bocnim vzduchem, abych pochopil princip a vychytal si to a taky aby se mi zase z kominu nehulilo. Kotel pri topeni pekne huci, po nasypani a rozhoreni uhli huci tuplem, taky jakoby bubla, drnci, syci, chrci (prijde mi, ze se vzdycky strasne roztopi), teplota leze nahoru, vetsinou do dvou hodin jsem pres 80 °C a vzdycky se zacinam bat, abych ho nepretopil, protoze teplota pokazdy pomalu leze jeste vys. Taky za ty dve hodiny pomalu spotrebuje to nasypany uhli. I presto ze je pak dusivka privrena na tu minimalni mezeru (mam 1,5 ot). Ted se mi casto stava, ze mi boucha pres prikladaci dvirka a dalsima otvorama, pritom mi prijde, ze vsechno delam od zacatku podobne, zadny postup jsem vyrazne nezmenil. Vetsinou akorat pootevru prikladaci dvirka, kotel si tudy bere vzduch a prestane bouchat. Pak se kolem nej bojim chodit a nejak se v tom hrabat. Radsi ho jen sleduju z bezpecne vzdalenosti. Dal se snazim podle navodu a dalsich info tady na foru regulovat vysku plamenu ve spalovacim prostoru, ale vzdycky mi slehaji az do toho kukatka nahore na kotli, at mam bocni vzduch jakkoliv nastavenej, tak se to vyrazne nemeni. Kotel se vetsinou utlumi az kdy dojde uhli, jinak prave fajruje jako blazen, huci, bubla apod. Vubec se mi nedari ho nejak utlumit, aby uhli pomalu odhorivalo a kotel drzel teplotu treba 75 °C. Muj styl topeni je ten, ze se to takhle rozfajruje, v baraku je potom vedro na chcipnuti, kdyz dojde uhli a zustane v kotli jen vrstva zhavyho, tak zavru vzduch na boku (dusivku uz mam jen na tech 1,5 ot) a necham ho takhle dojet do rana. Rano kotel studenej, asi 2x tam zbylo par zhavych uhliku. Pri topeni je popela malo a je takovej hezky jemnej. Pak rano vyrostuju zbytek a mam vrchovatej popelnik. Kdyz pri tech 80+ °C dojde uhli a ja dosypu, tak se kotel zase pomalu rozjede a teplota leze nahoru.Takze vetsinou necham trosku spadnout teplotu a az pak prikladam, abych ho nepretopil, nebo tam pak hodim vetsi poleno a tim to chvili udrzim. Jednou jsem ted pri tech studenych dni rano hned zatopil na zbytku zhavyho (zrovna se zadarilo, ze tam troska vydrzela do rana) a topilo to nejak divne. Byla tam velka vrsta popela, ktera tam dost prekazela (sahala az ke dnu prepazky), kdyz jsem to chtel rostovat, tak potom padalo hodne zhavyho do popelniku, ale kotel stejne topil jako blazen a dost pobouchaval.

Moje predstava je takova, ze kotel roztopim, ten se pak utlumi pri nastaveny teplote a vydrzi dlouho horet, ja v delsich intervalech budu prikladat a v zime mi krasne vydrzi pres noc do rana, at nemame doma zimu.

Ja uz ztracim trpelivost a nervy, uz vubec nevim cim mam jeste zahejbat, jak co prenastavit, abych ho domutil fungovat jak ma a jak bych si ja predstavoval.

Kominovou klapku mam naplno otevrenou, nekde jsem totiz vycetl, ze to tak musi byt, ale naproti tomu jsem ted nedavno zase cetl, ze se muze privrit a vytvorit nejaky stalozar.

Nemam s topenim v kotli zadnou zkusenost, zkousim jen co jsem vycetl na internetu...

Predem vam dejkuji za rady a tipy, co treba delam spatne a mam delat jinak.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.