TZB-info - On-line kalkulačka úspor a…
*Výpočet energetických úspor a výše dotací je nastaven na původní program Zelená úsporám 2009. Výpočet je nadále vhodný pro hrubý odhad energetických úspor při zateplení obálky budovy.
Dobry den,
pred tremi roky jsem se nastehoval do domu kde je postarsi system vytapeni a chteli bychom ho modernizovat, zefektivnit a zaroven snizit naklady pokud to bude mozne.
Jedna se o dvoupodlazni dum, v prizemi (147.14 m2) je podlahove vytapeni + zebrik v koupelne, v 1.patre (71.71 m2) jsou radiatory.
V kotelne se nachazi kotel na tuha paliva Dakon DOR F 32, Elektrokotel Dakon PTE 8M a plynovy kotel Protherm Panther.
Momentalne k vytapeni vyuzivame predevsim plynovy kotel, ktery slouzi zaroven na ohrev TUV v zasobniku 100L (Protherm). Elektrokotel nevyuzivame vubec a kotel na tuha paliva jen obcas (cca jednou tydne) a asi bychom ho do budoucna chteli zachovat jako zalohu.
Dum je cca 100 let stary s cca 30 let starou pristavbou 1.patra. Je zdeny a momentalne probiha zateplovani fasady a stropu. Zkousel jsem si vypocitat tepelne ztraty pomoci kalkulacky https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp… , ale priznam se ze si nejsem vysledkem uplne jisty, jelikoz je tam nekolik udaju ktere mi nebyly zcela jasne. Se zateplenim mi vyslo 12.5kW, pred zateplenim 23.2kW ...
Plynovy kotel je spousten bezdratovym programovatelnym termostatem, na radiatorech a zebriku jsou termohlavice. Podlahove topeni ma 9 okruhu, voda do nej je regulovana pomoci smesovaciho okruhu, ktery je ovladan jednotkou Komextherm RVT06, ke ktere je pripojeno venkovni teplotni cidlo a vzdaleny prepinac na prepinani rezimu cerpadla. Jednotka ale neni plne funkcni, nefunguji v ni hodiny.
Podlahove topeni ma sve obehove cerpadlo Grundfos UPS 25-80 (momentalne nastaveno na st.3), dale je zde obehove cerpadlo primo v plynovem kotli a potom dalsi (Minor), ktere se zapina v pripade topeni kotlem na tuha paliva.
Chteli bychom, aby cely system fungoval automaticky, idealne i s moznosti ovladani na dalku pres internet. V prvnim patre bych rad ovladal radiatory zonove, tedy nejspis nejaky system digitalnich bezdratovych hlavic (zaujal mne system PocketHome), ktery by si dokazal poslat pozadavek na sepnuti kotle v pripade potreby.
Podlahove topeni, jak uz jsem vycetl zde na foru, nema smysl zonove ridit. Tudiz mam predstavu takovou, ze by bezelo stale s nastavenou nizkou teplotou, kterou by zaridil obvod smesovani. Potom ale nevim, jakym zpusobem by fungoval kotel. Mozna je moje predstava spatna ...
Premyslime take o vymene plynoveho kotle za kondenzacni, ovsem v takovem pripade se obavam, ze radiatory v 1.patre nebudou dostatecne. Tak trochu ale tusim, ze pokud se stavajicim stavem budeme chtit neco udelat, bude to znamenat vetsi zasah v kotelne, i zminene radiatory. Proto bych rad znal nazor zdejsich odborniku, pripadne kontakt na nekoho z okoli Caslavi, kdo by objektivne posoudil stav, navrhnul vhodne reseni a posleze mohl i realizovat. Tuto topnou sezonu uz se to urcite nestihne, ale radi bychom to vyresili v pristim roce.
Omlouvam se za obsahlejsi, pripadne trochu zmateny dotaz. Snazil jsem se podat co nejvice zakladnich udaju. Prikladam i nekolik fotografii, pripadne dalsi, ci jine detaily rad podam na vyzadani.
Ddekuji za odpoved.
9 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení