Dobrý den, potřeboval bych poradit.
Máme v bytě starý kotel Junkers, konkrétně typ Novastar ZW23-1KE. Je pravidelně servisovaný, funguje, resp. fungoval dobře, ale teď, na začátku otopné sezóny se mi zdá, že pracuje na příliš vysoký výkon, než jak tomu bylo dřív. Kotel se na povel termostatu zapne, asi 2 minuty jede podle zvuku normálně (alespoň co si pamatujeme, jak to bylo dřív), ale poté najednou začne postupně navyšovat výkon, řekl bych až na maximální možnou úroveň, kterou používal jen v momentě ohřevu vody a to ještě jen na nejvyšší teplotu. A takto pokračuje do vypnutí termostatu, žádná regulace výkonu, podle teploty vracející se vody, což by snad měl umět, nic.
Nevěděl by někdo, čím by to mohlo být způsobeno, a jak to případně vyřešit? Samozřejmě jsem hned volal servisáka, ale ten má čas až 10. listopadu a mám docela strach to jen tak 10 dní nechávat v provozu, ačkoliv topit už potřebujeme. Jednak, jak jsem se díval, se při tom nejvyšším výkonu z jedné strany objevuje plamen přes okraj výměníku, ne moc, že by to hrozilo požárem, ale zdá se mi, že je to cítit, že část spalin nejde do komína. A také ten stálý maximální výkon asi není úplně nejlepší pro životnost kotle a účet za plyn :-(
Mám názor, že plynová armatura by měla mít nastavený strop tak, aby nebylo možno překročit maximální výkon. A to bez…
před 7 roky
Čím větší výkon, tím tepelší spaliny odcházejí do komína. Další věcí je jak dlouhý cyklus v kotli je realizován jestli…
před 7 roky
A co si myslíte, že je lepší z hlediska spotřeby? Mít kotel na nižší výkon a nechat ho topit dlouho, nebo vyšší výkon…
před 7 roky
9 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení