Falošná podlahovka v celom dome

Falošná podlahovka v celom dome

Realizujem úplnú rekonštrukciu poschodového domu vrátane vykurovacieho systému.
Pri rekonštrukcii, som z tepelného hľadiska, realizoval úplné zateplenie fasády (15-20cm XPS) a obvodových stien pivnice (10-15cm XPS), vrátane úplnej výmeny okien za trojsklo.
Zateplenie strechy s časových a technických dôvodov budem realizovat ako nadkrokvové až budúci rok (aktuálne cca. 16cm vlny) .
V časti pivnice bola vybratá, znížená podlaha a príde sem cca. 20cm XPS na zateplenie podlahy.
Zdroj tepla bude plynový kondenzačný kotol s 120l zásobníkom na TÚV.
Zo stavebných dôvodov (výška stropu, rozbúranie podlahy atď), nemám možnosť realizovať všade podlahové vykurovanie, t.j. minimálne musím počítať s cca. 8 radiátormi a dvomi zmiešavacími rozdelovačmi s čerpadlovou skupinou na podlahovku (časť prízemia, časť poschodia, časť pivnice).

Teraz k dotazu, uvažoval som o nasledovnom riešení, nazval by som to rozšírenie využívania falošnej podlahovky do extrému a v celom dome:).
Všetky miestnosti v dome, ktoré je potrebné vykurovať, by boli osadené radiátormi,navrhované na teplotou vody na prívode do max. 55-60 stupňov, rozvod štandardný dvojtrubkový
bez rozdelovačov, prívodné trubky s horúcou vodou medené.
Každý radiátor by bol osadený na prívode termostatickou hlavicou.Výstup zo spiatočky radiátora regulovaný RTL ventilom (na limitáciu teploty vratnej vody, skôr len ako poistka)
a do série pripojený na vstup podlahového vykurovacieho okruhu (trubka 18x2 do 50-60m, podľa odporúčania výrobcu RTL ventilu).
Teda prakticky spiatočka každého radiátora bude cez RTL ventil pripojená do podlahového okruhu na temperovanie podlahy (čiastočné vykurovanie), čo v súčte by mi umožnilo mať podlahovku
(aj s limitáciu jedného okruhu do 60m) vo všetkých miestnostiach kde ju chcem mať.

Keby som mal zhrnúť výhody (podľa môjho názoru):
1.) Nepotrebujem zmiešavacie rozdelovače s čerpadlovou skupinou - náhrada je každý radiátor, ktorý slúži na ochladenie prívodnej vody na odhadom 35 stupňov a menej (zlepšená spoľahlivosť, spotreba el. energie).
2.) Výrazne jednoduchšia regulácia - kotol ide podla ekvitermiky (+ vnútorného čidla) a pre každú miestnosť je možné pomocou termostatickej hlavice nastaviť (v medziach možností) individuálnu teplotu
3.) Pružnejšia reakcia, kombinácia výhod radiátora a podlahovky
4.) Nízka teplota spiatočky - vyššia účinnosť kondenzačného kotla
5.) Jednoduchosť riešenia - zvýšená spoľahlivosť.
6.) Cena dvoch zmiešavacích rozdelovačov s čerpadlovou skupinou + riadenie je nákladnejšia ako dodatočné radiátory s term. hlavicami a RTL ventilmi.

Chcem poprosiť diskutujúcich o názory na takto riešené vykurovanie.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.