Podlaha v zaplavované chalupě

Reklama
FM Filip Mateásko @filip.mateasko před 6 roky01.12.2017 10:18:00
Podlaha v zaplavované chalupě

Chtěl bych poprosit o radu ohledně podlahy v zaplavované chalupě. Máme chalupu v záplavovém území, bohužel přímo ve vyhlášené aktivní zóně, takže i kdybychom měli peníze na kompletní přestavbu (což nemáme), tak bychom to ani legálně nemohli provést. Opustit jí ale nechceme, prodej by byl navíc vzhledem k výše uvedenému velmi nevýhodný, takže se snažím manévrovat v mezích svých možností, což je upravovat objekt se zohledněním faktu, že je cca 1 za 5 let (v průměru) zaplaven vodu (povodní).
Spoustu věcí jsem už vyřešil, vyrobil jsem speciální voděodolný a rychle-rozebíratelný nábytek na míru, za ta léta máme už propracovaný systém organizačních a evakuačních opatření, takžeže dochází k absolutně minimálním škodám, nicméně pořád nejsem s to vymyslet, jak vhodně vyřešit podlahy.

Objekt je postaven někdy ve 40 tých letech 20 století, stěny 30 cm, dole kamenná podezdívka (je ale opravdu jen pod zdmi, podlahy jsou v úrovni terénu), základy jdou do cca 60 cm (ta kammená podezdívka). Když to rodiče v roce 1970 koupili, tak tam byla jen udupaná hlína, takže to lehce vykopali, pak je tam cca 5 cm betonu, na tom nějaký asfaltový pás (snad sklobit, ale nevím), který je z vnitřní strany v polovině chaty vytažen až na vršek té podezdívky a v druhé jen těsně nad podlahu (děda asi šetřil) a na tom je dalších 5 cm betonu. Během let na tom děda (co si tak pamatuju z dětství) různě lepil a zase strhával linolenum, naši na to myslím jen pokládali různé koberce.
Úroveň spodní vody je cca 1.5 m pod povrchem v době hydrologického "míru".
Když jsem to před lety zdědil, tak jsem nechal v celém domě položit dlažbu (vypadá lépe a lépe se vytírá) ale nebylo to bohužel provedeno dobře a na mnoha místech se odfukuje. Je ale také možné, že ta hydroizolace pod betonem není 100% funkční a že to nějak sákne spodem, a nebo při poslední povodni (1.3 m vody) se ta voda natlačila spárami pod dlažbu. Když sundám nějakou odfouklou dlaždici, tak se samonivelačka pod tím drolí jak tvaroh. Podotýkám, že řemeslním měl zadání "použijte vhodný materál do daných podmínek bez ohledu na cenu, hlavně aby to fungovalo" a používal podle mne samonivelačku správnou, alespoň podle ceny se zdálo, že to je něco extra (jméno si ale už bohužel nepamatuji).

Chtěl bych tedy poprosit o radu:
1) Co by se dalo/mělo udělat, aby se na tom pokud možno udržela dlažba - na verandě jí máme taky (dělal jí někdo jiný a jindy) a tam drží bez jakýchkoliv problémů, takže nějak to určitě jde. Ideálně pokud by se dalo najít řešení bez kompletního vybourání podlah - řekněme nějaká tekutá lepenka na odizolování dlažby od teoreticky vlhkého betonu, resp, by mě asi zajímalo minimální i maximální řešení.
2) Co by se mohlo udělat pro její alespon nějaké zateplení - je ale potřeba počítat s tím zaplavováním a díky tomu také s nutností zachovat maximální schopnost vysychání. Pokud bych například celý dům (teoreticky) zvenčí zaizoloval hydroizolací, tak se obávám, že bych možná vytvořil bazén, kde se ta povodňová voda bude déle držet, což je kontraproduktivní. Tepená izolace by pak musela být nenasákavá.

Předem děkuji za jakýkoliv konstruktivní návrh

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.