Výměna kotle - jaký výkon a jak velký zásobník TUV?

Výměna kotle - jaký výkon a jak velký zásobník TUV?

V rámci kotlíkových dotací bych chtěl pořídit nový kondenzační plynový kotel. Tepelné ztráty jsou následující:

prostupem - 182,1*35=                 6,4 kW   plocha obálky 585 m2 !!!!!
větráním (0,5x/hod) - 91,4*35=  3,2 kW   větraný prostor 554m3 !!!!!
tepelná ztráta celkem:                    9,6 kW

Nemyslím si, že bychom byli schopni tolik větrat jak je to větrání popsáno. Momentálně řeším výměnu kotle s dodavatelem, který preferuje kotle značky Immergas a Fondital (hlavně kvůli blízkosti servisu), tak jsem prošel internet a recenze na tyto kotle a asi s nimi nebude problém. Našel jsem tedy dva favority (http://www.immergas.cz/kotel/1/victrix-z… a http://www.immergas.cz/kotel/15/hercules… a řeším teď následující věci.

1. Je spodní výkon (4.7kW) a horní výkon (25.8kW) vhodný pro tepelné ztráty uvedené výše? Někdo mi tenkrát radil, že bych měl mít kotel s výkonem od 2 do 10-ti kW.
2. Nevím který z nich. Oni jsou téměř totožné, ale jeden má zásobník TUV 54l a druhý 120l. Jsme čtyřčlenná rodina a asi téměř vůbec se nestává, že bychom se všichni po sobě šli koupat, takže by asi stačilo, abych byl schopný jednou za čas natočit plnou vanu vody a víc asi není třeba. Navíc si myslím, že dnešní kotle jsou schopný zásobník dohřát prakticky za pár minut, takže než se jeden vykoupe a vyleze z koupelny, tak bude zas voda ohřátá. Zase na druhou stranu mám dvě dcery, které budou mít časem určitě větší nároky na teplou vedu než teď. Myslíte, že mi bude stačit tedy 54l zásobník nebo mám raději volit větší? Předpokládám, že u většího zásobníku nebudou jen vyšší pořizovací náklady, ale taky nemalé roční náklady na ohřevu.

Pokud někdo vlastní zmiňované kotle, jak jste s nimi spokojený? Je k tomu potřeba ta řídící jednotka Super CAR nebo postačí obyčejný bezdrátový termostat? Předpokládám, že k tomu určitě mám dokoupit sondu pro ekvitermní regulaci.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.