Teplota vody z AN pro dva okruhy

Teplota vody z AN pro dva okruhy

Dobrý den,
prosím o technickou radu ohledně volby směšovacího ventilu pro topnou soustavu. Topenář mi navrhl konkrétní typ směšovacího ventilu, ale mám obavu o jeho dimenzi (tlakovou ztrátu) v soustavě. Navržené schema mám nakreslené.
Jedná se o otopnou soustavu RD kde je kotel na dřevo 20 kW (případně plynový kotel - přepínání topení plynem nebo dřevem je ruční) ze kterého jsou topeny 2 větvě (1. a 2. patro RD), každá má výkon 6 kW. Nyní bude do systému připojena akumulační nádrž a aby do radiátorů nešla horká voda přímo z AN (mám požadavek na teplotu vody do radiátorů je cca 55°C), je pro obě dvě větve vytápění topenářem navržen v místě odstraněného anuloidu termostatický směšovací ventil (pro TUV) VTA 532 45-65°C G5/4" (kvs=2,5).
Nyní soustava bez AN a směšování topí bez problému, ale na větvi do 2. patra je znát že poslední radiátory topí oproti ostatním méně. Současné nastavení čerpadel je na schématu znázorněno.
Nevím zda je tento ventil pro toto zapojení vhodný? Mám obavu aby se příliš nezvětšila tlaková ztráta a radiátory na konci větvě do 2.patra nezústali "studené". Jako další možnost jsem uvažoval vetil s vyšším průtokem VTA 572 45-65°C G5/4" (kvs=4,8) nebo třícestný ventil VRG 131 G5/4" (kvs=4,0 nebo 6,3) s regulátorem teploty CRA 111. Vím, že ideální je umístit ventil na každou větev samostatně, ale mohl by ventil fungovat i takto pro dvě větve společně, když se na ventilu budou měnit průtoky (chvilu půjde jedno čerpado, chvilku obě)? Lze omezení teploty z AN řešit lepším způsobem?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.