Výpočet tepelného výkonu radiátoru

Reklama
Výpočet tepelného výkonu radiátoru

Dobrý den,mám dotaz zdali již někdo neřešil podobný problém. Syn má zprovozněné topení na staré chalupě - zdi cca 90 až 110 cm, kamen- cihla - krbová kamna s teplovodním výměníkem a do ostatních místností radiátory. Orientačně spočtené TZ činí 12 kW, ale vycházel jsem z údaje " něco mezi cihlou a kamenou zdí" - což je poměrně velký rozptyl. Nyní druhým rokem topí a tak jsem včera dal teplotní data loger na přívodní potrubí k radiátoru v hlavní místnosi. Dále měřím stejným data loggerem teplotu vzduchu v této místnosti. Chtěl bych zjistit jak často spíná oběhové čerpadlo a jak kolísá náběhová voda do radiátoru - i když náběhová - při vypnutém čerpadle stojící. Chci pak pomocí termokamery nasnímat např v půl až minutovém intervalu průběh teploty na radiátoru a z těchto hodnot zprůměrovat/ zintegrovat topný výkon , který bude kolísat. Samozřejmě je zde ještě možnost ověřit celkový tepelný výkon - vnos v dřevě, čímž bych zjistil aktuální tepelnou ztrátu a tu korigovat na -15°C. Důvodem tohoto měření je výměna zdroje za tepelné čerpadlo a tím zjistit náběhovou teplotu do radiátorů, zdali to teplotně vyjde na tepelné čerpadlo. Samozřejmě pokud je ustálený průtok a tím podmínky na radiátoru, tam není problém , ale zde jsou podmínky z důvodu cyklování čerpdla / spínáno nad 60°C/ proměnné. Děkuji za případné obdobné zkušenosti.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.