ekonomický smysl TČ vzduch-vzduchDobrý den, stavíme původně NED, který by měl být dokončen přinejmenším ve velmi blízkých parametrech pasivu. Zatím se snažím promýšlet různé budoucí možnosti. Vzhledem k různým okolnostem bylo zvoleno vytápění el. přímotopy v podlaze + pasivní rekuperace s dohřevem. Nejde mi ovšem o diskuzi na téma této koncepce. Jde mi o to, zda je reálné k tomuto navíc uvažovat o druhém zdroji vytápění s vyšší účinností – TČ vzduch-vzduch. Toto by topilo ve 2 největších místnostech v domě (tedy 2 vnitřní jednotky). Celková vytápěná plocha domu bude cca 125 m2. Jedna z místností je 35 m2 s oknem cca 8,5 m2 a druhá 25 m2 s prosklenou plochou také cca 8,5 m2. Okna orientována na východo-jihovýchod. Menší místnost má ještě okno cca 1,8 m2 zhruba na jih.
Dokázal by mi prosím někdo zhruba odhadnout pořizovací náklady a návratnost vs. životnost takového zařízení rozumné kvality? Chápu, že jsou v různé cenové hladině, ale nemám vůbec představu, jak by to mohlo vyjít. Z hlediska vytápění. Zatím asi nedokážu dopředu odhadnout, zda bude přínosem v létě dům chladit, proto to zatím neuvažuju. Celou situaci komplikuje a hlavně pokřivuje fakt, že budou použity FVE primárně pro příhřev vody a spotřebu v domě. V zimních měsících se zisky FVE s vytápěním budou míjet (zvlášť u nás na Brněnsku, kde je často podzimní – až zimní nízká oblačnost). V přechodném období se domnívám, že by to mohlo být zhruba „šul nul“ a v létě, pokud by bylo třeba, by se zisky FVE jistě dali použít k chlazení.
Bez konkrétních čísel si tedy myslím, že se to (tj. TČ vzduch-vzduch) spíš ekonomicky nemůže vrátit.
Do jakých teplot je reálně schopno takové TČ vzduch-vzduch pracovat s účinností větší, než přímotop?