Spotřeba tepelného čerpadlaMěl jsem možnost změřit skutečnou spotřebu tepelného čerpadla vzduch-vzduch u typu Midea/Comfee MSR23-09HRDN1-QE. Uváděný Topný výkon 2.679 [W/h, topný příkon 175-1.230 [W]. V místnosti 4x4x3m a teplotě 23°C při vnější teplotě 5°C byla hodinová spotřeba 760 W. Spotřeba spadla na uváděný 175 W pouze na několik minut ale jinak se držela od 600 W do 1000 W. Smysl TČ mi tedy u tohoto zařízení chybí. Při porovnání s běžných horkovzdušným ventilátorem byla při stejné teplotě 23°C hodinová spotřeba 520W. A to topidlo více stálo jak topilo, což hlídal zabudovaný termostat.
Když jsem hledal dostupné informace k jiným typům dalších výrobců, dopátral jsem se k pouze k hodinové spotřebě podobných zhruba 800W. Zaplatit za TČ 15000, abych dostal drahý horkovzdušný ventilátor navíc s vyšší spotřebou mi připadne jako dobrý vtip od prodejců, popř. výrobců.
Ví někdo o TČ pro plochu do 50m2, se spotřebou elektřiny méně jak 200 W ? Pokud takové není, tak je celý humbuk o výhodnosti TČ naprostý blábol.