Dobrý den,
mám na chalupě samotíž s kotlem dakon dor 25max. Jakž takž v něm topím, zkouším ho různě ladit, ale pořád nejsme kamarádi. Plno lidí v něm topí úplně v pohodě, ale mě se to nedaří. Jednou hulí z komína jako prase, pak zase vybuchuje násypka a mám zahulenou celou chodbu (bohužel to mám řešené tak, že je kotel v hlavní chodbě a všechen kouř mi jde do celýho baráku), pak buď jede jako blázen nebo naopak moc nehoří. Ještě se mi nestalo, že bych ho roztopil a kotel jel nějakou dlouhou dobu. Např večer třeba ve 21 hod dosypal a ráno pořád teplý radiátory. Ráno mám vždycky kotel studenej, plnej strusky a po proroštování nesu vrchovatej popelník do popelnice. Další vadou je to, že si v něm manželka nezatopí. Bojí se toho a já sám to ještě pořádně nemám v ruce, natož abych ji to vysvětloval a učil.
Proto mám laický nápad zaměnit kotel za krbovou vložku s výměníkem, nebo krbovky s výměníkem, kam budu házet jen polena a nic se extra nemusí ladit (tak si to představuju). Zajímá mě, jestli bych to mohl napojit na stávající samotížné rozvody s minimální úpravou, abych nemusel měnit komplet celu otopnou soustavu. Taky jestli mi to vůbec vytopí barák. Teď mám kotel 27 kw a krb s výměníkem jsem nejsilnější našel 25 kw+- celkem. Vytápím 270 m2 starej kameno cihlovej barák, starý okna, žádný zateplení (na štítku máme G). Teď když je kolem nuly zatopím odpoledne, nasypu plnou násypku a večer mám vedro na chcípnutí. Přes den si přitápíme krbem v obýváku, jinak by jsme se pekli už od rána, ale zase potom co se netopí, tak je cítit, jak barák docela rychle vychladá. Co jsem se bavil s jedním kamarádem, který teď topí krbem s výměníkem, tak obyč kotel (natopil se v něm až až) už nikdy víc v porovnání s tím krbem. Jednodušší, žádný vymýšlení, jenom hodí poleno a má vystaráno. Tak by se mi to líbilo a manželce tuplem. Jde to tímhle způsobem udělat?
Předem vám děkuji z radu.
Jinak na krbovky o výkonu 25kw tipuji tak minimálně 20 kubíků dřeva a tu práci s tím bych nepřál ani největšímu…
před 6 roky
Dobrý den, já mám opačný problém, krbovky s výměníkem budu měnit za kotel(asi automat uhlí pelety). Mám plochu kolem…
před 6 roky
Presne takhle to provozuji. Tu zatapeci klapku zaviram kolem 40 stupnu, kotel uz prevazne hezky huci a ta spalovaci…
před 6 roky
10 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení