chaffoteaux chyba 104 - flow check failedMám plynový kotel chaffoteaux serelia 25CF v bytě. Kotel ohřívá topení i vodu v kohoutku. Kotel dlouhodobě kapal na několika místech což jsem nechal opravit, protože ztrácel tlak. Servisák vyměnil i nefunkční barometr. Tlak je nyní stabilní (1bar), nicméně od této opravy hlásí chybu ERROR 104 FLOW CHECK FAILED 1P2 což je chyba nedostatečná cirkulace primárním okruhem ( filtr topení, funkce čerpadla, neotevřené ventily topení ... ). Kotel opět začel kapat u napojení barometru ale minimálně.
Chyba 104 se projevuje tak, že v kotly jakoby rychle proteče voda, pak tam zarachotí, kotel se trochu zatřese, zárověn silně zakolísá tlak až do 2,5 bar pak rychle tlak klesne a vrátí se zpět na původní hodnotu, to vše během cca 7 sekund. Poté kotel hlásí chybu 104. viz video v odkazu.
Chyba se projeví někdy po 1h topení, někdy po 5min, někdy už po 1min. Někdy topí 5min a po zapnutí horké vody v kohoutku se opět projeví chyba 104 vč. kolísání tlaku.
- první co jsem udělal navýšil tlak na 1,5bar
- vyčistil všechna topení průtokem čisté vody. Nejdřív tekla úplně černá voda pak už čistá
- přenastavil jsem v menu nastavení čerpadla z automatiky na vysoké otáčky. 238 z 2 na 1.
Po tomto opatření 4 dny vše fungovalo bez problémů. Nyní znovu chyba 104. celý den kotel nevydržel topit ani 5 minut. Někdy to spadlo ikdyž byl kotel studený. Nyní topí už 4 hodiny bez problémů.
Zkoušel jsem různé možnosti jako ohřev pouze topení, nebo pouze ohřev vody z kohoutku atd. a chyba se stále opakuje. Vždy po nějaké době chyba 104.
Řekl bych že čerpadlo funguje, protože to někdy topí 2 hodiny a někdy celý den. Ale vyloučit špatné čerpadlo nemůžu ani nevím jak.
Nevím jestli to s tím souvisí, ale topení mám i přes celodení topení do 3/4 délky teplé a na konci dole vlažné nebo úplně studené. Horní polovina teplá spodek topení chladný.
Nemáte zkušenosti jak opravit tuto závadu, servisák neví tak zkusím sehnat jiného, ale určitě to není na výměnu celého kotle.
Přikládám fotky a vše mám zdokumentované na videu viz odkaz.
VIDEO zde: https://www.dropbox.com/sh/9ib4t4gx6umiu…
Děkuji moc za jakékoli rady