Rekonstrukce ÚT v RD. Čím začít?Dobrý den,
Právě jsme se s manželkou stali majiteli rodinného domu z roku 1971. Jelikož jsme jsme už při žádání o hypotéku museli udělat rozpočet na rekonstrukci domu, jednou z položek byla výměna topného okruhu. Vedení teplé vody je z opravdu tlustých trubek (dole v kotelně jsou tlusté jako noha. K radiátorům mají v průměru asi 10 cm.) Nicméně už z dob stavění domu byla kotelna vybavena oběhovým čerpadlem. Radiátory jsou ve většině místností litinové, nejdělší má 45 článků, zbytek kolem 30ti článků. V koupelně a na obou záchodech jsou topení ze dvou svařených trubek. Našel jsem původní projekt od topení.
Když to tak člověk spočítá, dobere se k zhruba k 400-500 litrů vody.
Stáří vedení a obsah vody a tedy dlouhý náběh topení mě navedlo k tomu, že bych topení rekonstruoval na tenké měděné trubky a plechové radiátory. O tom že na topení neušetřím nic, je mi jasné. Fyzika je fyzika.
Má to ale jedno obrovské ALE......
Hned jak jsem začal zjišťovat co a jak, shánět řemeslníka narazil jsme od jednoho projektanta na zajímavý názor:
"Topení které máte v domě je ideální na kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo z důvodu že obsahuje právě hodně vody. Společně s litinovými radiátory je velká plocha pro vyzáření tepla" Dále povídal "Že litinové radiátory se opět z výše uvedených důvodů dostávají do módy, ale stojí docela dost peněz" Proto si mám rozmyslet rušení tohoto topného okruhu. Když jsem mu namítl, že mám strach z toho, že ty trubky jsou už staré, opáčil mi "Že voda v tom systému je mrtvá, že všechny minerály a kdesi cosi je už dávno vysrážené na těch trubkách a nic dalšího se tam netvoří".
Navrhoval mi z ohledem na stoupající ceny paliv tepelné čerpadlo, ale až poté, co zateplíme dům.
Náš dům je postaven s dutých cihel. V rozpisu materiálu jako CDP P 75 z cihelny Hodonín. Stěny jsou tlusté 45 cm. Okna jsou plastová, nicméně někdy z roku 2001. Na chodbě luxfery 150x400 cm.
Kotel atmfosférický plynový, Thermona 28 kW. TUV plynový bojler z roku 1992, 8 kW, 75 litrů. Podle původního projektu teplotní spád 90/70 °C při venkovní teplotě -15°C. Výkon otopného zařízení 39.800 Kcal/h.
Rovná střecha je "prý" podle výkresu zateplena 5 cm polystyrenu na tom 25 cm škváry do spádu.
Energetický štítek mám, ale niják moc se v té změti čísel neorientuji.
Potřeboval bych trošku rozvézt diskuzi, co teď? Řešit zateplení, rekonstrukci topení, výměnu kotle za kondenzační. Nebo snad opravdu uvažovat na tepelným čerpadlem a zateplením zároveň i když nám to hodně zdraží hypotéku a je to obrovská investice?
Pokud někdo znáte šikovného projektanta který se tímto zabývá z Olomouckého, nebo Zlínského kraje, sem s ním!! :-) Nemůžu na internetu nikoho najít.
Děkuji moc každému za každý řádek.
Zdeněk Šnajdr