Rekonstrukce ÚT v RD. Čím začít?

Rekonstrukce ÚT v RD. Čím začít?

Dobrý den,

Právě jsme se s manželkou stali majiteli rodinného domu z roku 1971. Jelikož jsme jsme už při žádání o hypotéku museli udělat rozpočet na rekonstrukci domu, jednou z položek byla výměna topného okruhu. Vedení teplé vody je z opravdu tlustých trubek (dole v kotelně jsou tlusté jako noha. K radiátorům mají v průměru asi 10 cm.) Nicméně už z dob stavění domu byla kotelna vybavena oběhovým čerpadlem. Radiátory jsou ve většině místností litinové, nejdělší má 45 článků, zbytek kolem 30ti článků. V koupelně a na obou záchodech jsou topení ze dvou svařených trubek. Našel jsem původní projekt od topení.

Když to tak člověk spočítá, dobere se k zhruba k 400-500 litrů vody.
Stáří vedení a obsah vody a tedy dlouhý náběh topení mě navedlo k tomu, že bych topení rekonstruoval na tenké měděné trubky a plechové radiátory. O tom že na topení neušetřím nic, je mi jasné. Fyzika je fyzika.

Má to ale jedno obrovské ALE......

Hned jak jsem začal zjišťovat co a jak, shánět řemeslníka narazil jsme od jednoho projektanta na zajímavý názor:

"Topení které máte v domě je ideální na kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo z důvodu že obsahuje právě hodně vody. Společně s litinovými radiátory je velká plocha pro vyzáření tepla" Dále povídal "Že litinové radiátory se opět z výše uvedených důvodů dostávají do módy, ale stojí docela dost peněz" Proto si mám rozmyslet rušení tohoto topného okruhu. Když jsem mu namítl, že mám strach z toho, že ty trubky jsou už staré, opáčil mi "Že voda v tom systému je mrtvá, že všechny minerály a kdesi cosi je už dávno vysrážené na těch trubkách a nic dalšího se tam netvoří".
Navrhoval mi z ohledem na stoupající ceny paliv tepelné čerpadlo, ale až poté, co zateplíme dům.

Náš dům je postaven s dutých cihel. V rozpisu materiálu jako CDP P 75 z cihelny Hodonín. Stěny jsou tlusté 45 cm. Okna jsou plastová, nicméně někdy z roku 2001. Na chodbě luxfery 150x400 cm.

Kotel atmfosférický plynový, Thermona 28 kW. TUV plynový bojler z roku 1992, 8 kW, 75 litrů. Podle původního projektu teplotní spád 90/70 °C při venkovní teplotě -15°C. Výkon otopného zařízení 39.800 Kcal/h.

Rovná střecha je "prý" podle výkresu zateplena 5 cm polystyrenu na tom 25 cm škváry do spádu.

Energetický štítek mám, ale niják moc se v té změti čísel neorientuji.

Potřeboval bych trošku rozvézt diskuzi, co teď? Řešit zateplení, rekonstrukci topení, výměnu kotle za kondenzační. Nebo snad opravdu uvažovat na tepelným čerpadlem a zateplením zároveň i když nám to hodně zdraží hypotéku a je to obrovská investice?

Pokud někdo znáte šikovného projektanta který se tímto zabývá z Olomouckého, nebo Zlínského kraje, sem s ním!! :-) Nemůžu na internetu nikoho najít.

Děkuji moc každému za každý řádek.

Zdeněk Šnajdr

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

58 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.