Trubka pro podlahové vytápění, vhodnost

Rubriky:

Reklama
JP Jan Pirkl @jan.pirkl056 před 6 roky14.01.2018 19:05:00
Trubka pro podlahové vytápění, vhodnost

Zdravím osazenstvo a vše nej do Nového roku,

měl bych takový dotaz ohledně materiálu trubek na podlahové vytápění. V létě mě čeká to natahat. Takže teď budu obědnávat trubku, maličko jsem to začal študovat a jsem v rozpacích. Zde jsem prostudoval spoustu článků a nikdo ve výsledku nedal konkrétní odpověď. Jedná o "mokrou podlahu", čili klasika, izolace, odrazivá folii, hadice, svrchní beton. Jak pročítam materiály tak vlastně nevím co je vhodné. Někdo uvádí, že klasický pex-al-pex a v pohodě, někteří projektanti i výrobci naopak pex-al-pex a jiné trubky s Al vložkou specifikují jako naprosto nevhodný materiál pro toto použití a uvádějí použít jedině polybuten, nebo PEX. Tyto trubky údajně nemají téměř žádnou délkovou roztažnost, potažmo jí jsou schopny kompenzovat zvýšením průřezu stěny. Byl by někdo schopen se k tomuto prakticky vyjádřit a dát nějaké jasné stanovisko.

Co se týká materiálu pex-al-pex vím o lidech co podlahovku v tomhle složení provozují víc jak 10 let a bez problému, ale 10 let je nic. Další otázkou co bych měl jaký je rozdíl mezi pexáckými trubkami za 24kč/m a za 35kč/m. Údaajně ty levnější jsou většinou polské a pod. a hliníková folie v meztivrstvě není svářena, nýbrž jen přeložena přes sebe což při ohybu může působit destruktivní změny v hliníkové vrstvě (i při dodržení minimálního poloměru ohybu) a po čase i možné prodření. Dražší jsou údajně vařeny TIGem. A zde další téma, někde jsme četl že třeba KIIPTHERM hliník vaří TIGEM s tím že folii zahýbá do V a pak vaří což zajišťuje nejvyšší pevnost. kdežto jiní výrobci vaří na "tupo". Stejně tak jako jsem někde výsledky z laboratoří kde potvrdili že během času dochází ke kapilárnímu zatékání media mezi vrstvy a hliníková folie je degradována až do vzdálenosti několikati metrů. Někdo zase tvrdí že to pravda není.

Další otázkou je odrazivá folie. Někteří projektanti tvdí, že to je zbytečnost, a existují i fotodokumentace kdy po pár letech podlahy zkryli a hliník byl pryč. Je to logické, složky cementu hliník degradují, což se ví a sami výrobci foliíí uvádějí že folie má izolační vrstvu na hliníku proti degradaci cementem. Ovšem podle laborek opět je to k ničemu jelikož vlivem pohybu v důsledku dilatací betonu dojde k jejímu prodření a následné degradaci hliníku.

PS: nehodlám budovat atomový bunkr. Takže se mi jedná o klasické materiály a nehodlám řešit nějaké životnosti v řádu stovek let. Jde mi jen o vhodný materiál trubky, to ostatní je spíš má zvědavost, co je lež a co je pravda. Byl bych rád kdyby někdo k tomu měl co říci.

Díky za pomoc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.