KK jako náhrada za uhlí a starý Viadrus

Rubriky:

Reklama
RO Roman Oswald @roman.oswald před 6 roky19.01.2018 14:26:00
KK jako náhrada za uhlí a starý Viadrus

Dobrý den,
nerad bych tu rozpoutával nějakou plamenou diskuzi na téma značek kotlů. V létě budu dělat změny ve způsobu vytápění. Jedná se o patrovou prvorep. vilu, 180m2 vytápěné plochy, TZ kolem 20kW, budu zateplovat šikminy a podlahu půdy, pak předpokládám TZ kolem 17kW. V sklepě je automat Ekoefekt 24 na uhlí a Viadrus G23 stacionár z roku 1994 na plyn. Oba kotle fungují. Aby plynový kotel "nezatuhl", párkrát za sezónu ho zapnu. Soustava je předělaná samotíž, velké průměry trubek. Radiátory v horním bytě velké litinové, ve spodním plechové žebrové. Na půdě je otevřená expanzní nádrž kam občas dolijeme trochu vody (asi odpar). Uhelný kotel má ekviterm RVT06 na 4CV na výstupu do radiátorů při požadované teplotě v bytech 22st. je teplota 44st. při venkovní 0st. celsia. Při opravdu mrazech jde do radiátorů 50st. Topí se na 22st. v režimu 24/7 bez útlumu. Dále je ve sklepě elektrický bojler 120L tatramat pro náš spodní byt. Toho bych se taky rád zbavil a ohříval vodu plynem.

Nově bych chtěl:
KK s nepřímo ohřívaným zásobníkem 100L
demontovat Viadrus G23
demontovat Ekoefekt 24
demontovat bojler Tatramat

Zatím se rozhlížím po kotlích a celkem se ztrácím v nabídce. Vzhledem k tomu, že Viadrus maká již přes 20 let, rád bych zase tuto značku z důvodu spolehlivosti, nebo jinou, spolehlivou, kde náhradní díly nestojí majlant a je dostupný servis... Určitě chci ekviterm s korekcí podle vnitřní teploty (opentherm), ideálně s bezdrátovým termostatem, abych si ho mohl dát na libovolné místo v bytě. Ovládání přes Internet by mohlo být do budoucna fajn, ale na tom mi to nestojí... Kotel bude ve sklepě, v technické místnosti, takže mne vůbec nezajímá, jak kotel vypadá, jak je hlučný. Nepotřebuji vstup vzduch koaxiálním komínem - vzduch si může brát z místnosti ve sklepě - je tam mřížka skrze obvodovou zeď. Odtah do 12m vysokého komína, předpokládám levné plastové odkouření. V místnosti prochází odpad, odvod kondenzátu nebude problém. Předpokládám montáž filtru a magnetického odlučovače na zpátečku KK. Dále mám dotaz, zda bych mohl nechat zapojen i Viadrus G23? Asi noc za ten kotel nedostanu a pokud by byl problém s KK, mohl bych topit s ním nouzově, než dojede servis?

Zatím mne zaujali tyto kotle:

Viadrus K4 Naos 24kW
Intergas HRE 24kW
Thermona THERM 24 KDZN
+ nějaký 100L zásobník, asi Dražice.

Voda je u nás celkem měkká, poslední el. bojler vydržel bez jakékoliv údržby 18let, pak začal téct.

Viadrus - mám stejnou značku a jsem spokojen, tak je v hledáčku i dále.
Intergass - celkem levné kotle se siluminovým výměníkem - nevím zda je to výhoda či ne, výrobce se tím chlubí a vypadá to jednoduché na údržbu...
Thermona - český výrobce, fajn ceny

Nebo byste doporučili něco jiného? Který z těchto kotlů byste vybrali a proč, popř. úplně jiný a proč? Ideálně kdyby se mi k tomu vyjádřil nějaký servisman, který kotle zná a ví, čeho se případně vyvarovat? Mějte pěkný víkend Oswald

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.